Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje

Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje

Loše stanje u medijima u Srbiji dokumentovala je i Vlada Republike Srbije u medijskoj strategiji za period 2020-2025, u kojoj se, u odeljku pregled i analiza postojećeg stanja utvrđuje sledeće: „Uloga države sadrži veliki broj ciljeva za koje se može zaključiti da uglavnom nisu ispunjeni. To se naročito odnosi na:

stvaranje pogodnog okruženja za razvoj slobode izražavanja, imajući u vidu veliki broj pretnji, zastrašivanja i napada na novinare, neadekvatni stepen zaštite izvora informacija, loš socio-ekonomski položaj novinara i medijskih radnika, nedovoljnu otvorenost institucionalnih izvora informacija, diskriminaciju pojedinih urednika i novinara od strane organa javne vlasti, kršenje zakonskih obaveza i ljudskih prava u medijskim sadržajima pojedinih medija (ugrožavanje privatnosti ljudi o kojima se piše, tzv. diskreditujuće kampanje, ugrožavanje ličnog dostojanstva, govor mržnje, lažne vesti, nepoštovanje posebnih prava dece i maloletnika i žrtava nasilja, curenje podataka iz istraga, medijska promocija osuđenih lica, promovisanje problematičnih životnih stilova itd.)“.

Projektom ,,Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje“ Medija centar želi da kroz javnu debatu i konferenciju pojača kapacitete redakcija za suočavanje sa dezinformacijama, propagandom i govorom mržnje. 

Organizacijom okruglog stola, sa učešćem medijskih profesionalaca /urednika, novinara/ i analitičara razmotriće se: 

  • uzroci ovakvog stanja u medijima kao i odgovornost poslenika javne reči i drugih aktera koji plasiraju dezinformacije i govor mržnje

  • svest publike o važnosti medijskih sloboda i slobode govora; 

  • pregled rešenja za suprotstavljanje govoru mržnje, dezinformacijama i propagandi; 

  • primeri uspešnih kampanja za borbu protiv dezinformacija na društvenim mrežama;

  • uspešno poslovanje medija kao sredstvo za borbu protiv dezinformacija 

Stručna konferencija,na kojoj će govoriti teoretičari i istraživači medija, takođe će u fokusu imati fenomen dezinformacija, govora mržnje i lažnih vesti kao i razmatranje adekvatnih odgovora na ove pojave. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja kao i iskustva sa prethodno održanog okruglog stola.

Izveštaj uvodnog istraživanja:

Govor mržnje - pakleni krug (Duže od tri decenije u medijima u Srbiji)

Dezinformacije i lažne vesti u medijima

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.