Okrugli sto u organizaciji Medija centra:  "Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje"

Okrugli sto u organizaciji Medija centra: "Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje"

28.12.2021. - 17:00, II sprat, Velika sala

Društvene mreže, svetske medijske kuće, nevladine organizacije, političari i javne ličnosti pokrenuli su u vreme pandemije korona virusa kampanju protiv lažnih vesti i dezinformacija. U Srbiji su, međutim, uprkos kritikama i upozorenjima stručnjaka i međunarodnih tela medijski konzumenti svakodnevno izloženi rastućem broju lažnih, neutemeljenih, manipulativnih informacija, a govor mržnje, netolerancije, ksenofobije i ulice postao je svakodnevica u javnom prostoru.

Medija centar organizuje drugi po redu okrugli sto u okviru projekta “Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje”.

Ključna pitanja su: ko je kriv za takvo stanje u medijima, pojedinci, redakcije, ili vlast, i šta može da zaustavi kampanje mržnje u medijima? Postoji li način da se dođe do medijskog ambijenta koji neće biti instrument vlasti, i teških zloupotreba?

Šta je cilj i šta može da se postigne takvim kampanjama? Kako one utiču na javnost? Kome trebaju takvi mediji? Ko su pobednici a ko gubitnici takvog medijskog izveštavanja? Da li kao društvo sa takvim medijima napredujemo?

Panelisti:

  • Prof. dr Ratko Božović, sociolog
  • Prof. dr Rade Veljanovski, Fakultet političkih nauka
  • Prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog
  • Doc. dr Marko Nedeljković, docent na FPN i predsednik CEPROM-a

Moderatorka: Ivana Jovanović, dežurna urednica u desku Novinske agencije Beta

Okrugli sto se organizuje u okviru projekta Medija centra “Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.