TEME OD ZNAČAJA ZA UŽICE

TEME OD ZNAČAJA ZA UŽICE

INVESTICIJE (PRIVREDA)

Grad Užice predstavlja privredni centar zapadne Srbije i spada u grupu privredno razvijenih u Republici. Užice je jedan od retkih gradova u Srbiji koji već duži niz godina ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom. Time se potvrđuje činjenica da je privreda Užica zdrava, konkurentna i izvozno orijentisana. Privredna aktivnost se odvija u 11 sektora, ali najveći uticaj na privredna kretanja imaju preduzeća iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine. Vodeće grane su metalska industrija, prerada obojenih metala, tekstilna i drvna industrija.
Užice se nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Blizina ovih tržišta i dugogodišnja međuzavisnost i povezanost predstavljaju odličnu polaznu osnovnu za tržišnu pozicioniranje vašeg biznisa. Približno podjednaka udaljenost od najvećih gradova u regionu navodi na to da u radijusu od 200 kilometara od Užica obuhvatate tržište od 5 miliona potrošača.

Jedan od osnovnih preduslova za kvalitetan i uspešan biznis jeste edukovana i efikasna radna snaga. S obzirom na to da je Užice izvozno orijentisno područje i da vodeće kompanije sa ovog pordučja plasiraju svoju robu na svetsko tržište, radna snaga Užica je spremna da odgovori najvišim zahtevimai standardima.

Pored značajnih putnih pravaca koji prolaze kroz Užice postoji odlična saobraćajna povezanost železnicom sa lukom Bar na Jadranu i lukom Beograd na Dunavu. Na taj način, kroz najjeftiniji vid transporta vrlo brzo i efikasno možete otpremiti robu u bilo koji deo sveta.
Povoljno poslovno okruženje - Užice je i sedište institucija koja vam mogu pružiti podršku u razvoju vašeg biznisa: Odeljenje za LER, Regionalna razvoja agencija Zlatibor, Regionalna privredna komora Užice, Biznis inkubator centar Užice, Nacionalna služba za zapošljavanje.
Teritorija užičke opštine i užičkog kraja prostire se od valjevskih planina (Maljena, Povlena i Bukova) na severu, do Zlatara, Jadovnika i Giljeva na jugozapadu i Javora i Golije na jugoistoku, sve do Kamene Gore, Mrkog vrha i Lise (u Crnoj Gori) na jugu. Do planine Radočelo se pruža na istok, a na zapadu do granice sa Bosnom.

U najvećem delu užičkog kraja, zbog visine ove oblasti, preovlađuje planinska klima. Severni i južni deo klimatski se razlikuju, pa je umereno kontinentalna u nižim delovima, do 800m, dok viši, južni deo ima planinsku klimu.
Najzastupljenije grane poljoprivrede su stočarstvo (govedarstvo i ovčarstvo), voćarstvo (šljive, jabuke i maline) i ratarstvo (krompir). Sve veća pažnja poklanja se gajenju i sakupljanju lekovitog bilja i šumskih plodova. Kada je reč o hrani sa prostora Užica, specifičnost kraja je tradicionalna proizvodnja suhomesnatih proizvoda, a najpoznatiji su užički pršut i prerađevine od mleka. Poslednjih godina razvija se i uzgoj ribe (pastrmke). Na tom brdsko-planinskom području proizvodi se i kvalitetan med.
Užice je jedan od pet gradova u Srbiji koji ima formiranu Slobodnu zonu. Slobodna zona se nalazi u industrijskoj zoni Sevojno i obuhvata Valjaonicu bakra i impol Seval ali postoje i grinfild i braunfild lokacije u okviru slobodne zone koje su dostupne potencijalnim investitorima. Poslovanje u slobodnoj zoni omogućavanja brojne prednosti i finansijske uštede.

Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslove za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativne, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.
Pred Užicem su u 2017. velike investicije: kako infrastrukturne u gradu, tako i kapitalne, koje će doneti novu, dodatnu, vrednost ovoj opštini.
Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Užice pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da rade i zarade.
Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbije i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Užice nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

TURIZAM

Kulturna ponuda Grada Užica spada u jedne od najbogatijih u Srbiji. Brojne su kulturne in- stitucije u Užicu koje pružaju zanimljive sadržaje - Pozorište, Galerija, Muzej, Biblioteka. Pored toga, zahvaljujući izvarednom turističkom okruženju tokom cele godine postoje veliki broj manifestacija, festivala i dešavanja.
U neposrednom okruženju Užica (do 50 km) nalaze se brojne prirodne lepote i destinacije: Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Zlatar, Golija, Jezero Perućac.
Grad Užice i njegova okolina predstavljaju jedinstven kompleks za razvoj turizma i imaju sve preduslove da postanu mali turistički raj. Geografsko-turistički položaj je izuzetno povoljan : blizina Zlatibora, Republike Srpske, Nacionalnog parka Tare, Ovčarsko-kablarske klisure, Zlatara. Kao prirodne karakteristike treba izdvojiti Potpećku pećinu, zakonom zastićen spomenik prirode i kanjon reke Đetinje.

Resursi za razvoj i unapređenje kulturnog turizma su zaista brojni i predstavljaju pravac razvoja lokalne turističke privrede.

  1. Istorijsko nasleđe - Stari grad (XIV vek) - ekskurzije, pozorišne i filmske predstave,
    koncerti;
  2. Industrijsko nasleđe - Hidrocentrala na Đetinji (1900. god) - tribine, stručne ekskurzije;
  3. Etnografsko nasleđe - (XIX vek) - kultura stanovanja i načina življenja- kuće brvnare
    (zaseok Milekići - jedinstveno živo etno selo u svetu);
  4. Arhitektonsko nasleđe - Jokanovića kuća (XIX vek);
  5. Sakralno nasleđe - Bela crkva u Karanu (XIV vek), Crkva Sv. Marka (XVIII);
  6. Turistički potencijali u okruženju - planinski, zimski, etno, kongresni turizam

Kao veoma popularna i nova turistička destinacija je Mokra Gora sa najatraktivnijom turističko-muzejskom železnicom u Evropi. Pored jedinstvene pruge uskog koloseka veliki turistički potencijal je valorizovanje visokoalkalnih izvora lekovite vode. U seoskom, lovnom i ribolovnom turizmu, ne treba zaobići ni „Zavičajne dane” tradicionalnu manifestaciju ovog sela. Kao najatraktivnija ponuda, posebno za goste sa strane, izdvaja se Drvengrad, etno selo koje je sagradio Emir Kusturica.
Veoma interesantno u turističkoj ponudi je i selo Kremna sa kućom čuvenih proroka Tarabića ali i brojnim domaćinstvima koja se uspešno bave seoskim turizmom. Kao specificnu turističku ponudu, koja može doprineti boljem i potpunijem predstavljanju ovog kraja su manifestacije i ustanove koje su stvorile lokalni identitet: Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa, Jugoslovenski pozorišni festival, Gradska galerija.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.