TEME OD ZNAČAJA ZA PARAĆIN

TEME OD ZNAČAJA ZA PARAĆIN

INVESTICIJE (PRIVREDA I POLjOPRIVREDA)

Viševekovna tradicija i kultura, kao i pozicija privrednog centra u Srbiji i potencijali za industrijski razvoj, garancija su iskustava i spremnosti za dobrodošlicu investitorima.

 Foto: Sonjabgd / CC BY-SA

Prednost Paraćina je odličan geografski položaj. Nalazi se u neposrednoj blizini glavnih i na trasi je budućih evropskih puteva, a neposredna blizina velikih gradova, granica i činjenica da leži na rekama, zajedno sa odgovarajućim lokacijama i velikim potencijalom za dalji razvoj turizma, preduslov su za uspešnu saradnju koju ova opština nudi investitorima.

Paraćin je mesto značajnih potencijala, kad je reč o industrijskoj proizvodnji. Dobrom „privrednom imidžu“ opštine doprineli bi strani investitori, ali i domaći privrednici.

Opština Paraćin ima veoma povoljan geostrateški položaj i povezana je kako regionalnim, tako i magistralnim putevima sa ostalim delom zemlje.

Paraćin je geografski otvoren ka tržištima Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rumunije (36,6 mil. potrošača).

Lokalni podsticaji i olakšice za investitore i postojeću privredu, koje opština daje su sledeći: investitori koji žele da grade stambeni objekat pojedinačno, industrijski objekat, objekte za poslovanje ili usluge, imaju smanjenu cenu, sniženu za 30% u slučaju da plate celi iznos, osim onih u ekstra zoni; fizičkim licima - investitorima, preduzetnicima i pravnim licima koji grade objekte prema njihovoj nameni dozvoljeno da plati iznos podeljen u 24 jednake mesečne rate, osim za one koji su izgradili u ekstra zoni; novoosnovana preduzeća i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji opštine Paraćin, oslobađaju se plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme u prvoj godini poslovanja, osim za one koji su u ekstra zoni.

Opština Paraćin raspolaže izuzetnim grinfild i braunfild lokacijama, potpuno opremljenim svom meophodnom infrastrukturom.

Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslove za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativne, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.

Pred Paraćinom su u 2017. velike investicije: kako infrastrukturne u gradu, tako i kapitalne, koje će doneti novu, dodatnu, vrednost ovoj opštini.

Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Paraćin pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da investiraju, rade i zarade.

Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbiji i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Paraćin nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.