TEME OD ZNAČAJA ZA BRUS

TEME OD ZNAČAJA ZA BRUS

INVESTICIJE (PRIVREDA I POLJOPRIVREDA)

 Foto: DJUKI / CC BY

Stanovništvo se bavi uglavnom poljoprivredom, stočarstvom i voćarstvom. Od ukupne opštinske teritorije, pašnjaci zauzimaju 53,2% površina. Gaje se ratarske kulture, a od voća ponajviše maline, ribizle, kupine, kao i šljive, grožđe i jabuke.U opštini Brus, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 4.268 gazdinstava koristi poljoprivredno zemljište.

U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 2.407), a zatim krompir – 2.208 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode pšenicu i krupnik - 1.866, lucerku - 1.026 i pasulj (831). Najveći broj gazdinstava su porodična (99,79%), a ostalo su pravna lica. Ukupno 502 gazdinstva bavi se stalnim usevima i stokom za ispašu kombinovano, njih 871 specijalizovano je za voće, međutim najviše je onih koji se bave različitim kombinacijama useva i stoke (1.122).

Pored poljoprivrede važni privredni potencijali leže u turizmu. Neizmerni turistički potencijali ovog mesta ogledaju se u nezagađenom prirodnom okruženju, čistom vazduhu kao i činjenici da se Nacionalni park Kopaonik velikim svojim delom nalazi upravo na teritoriji ove opštine što je slučaj i sa 70 % staza Turističkog centra Kopaonik. Brus je vazdušna banja. Obiluje izvorima tople i hladne vode. Razvijeni su lovni, a naročito sportski turizam. U samom Brusu postoje mnogobrojni sportski tereni (teniska, fudbalska, košarkaška igrališta), olimpijski bazen na otvorenom, savremeno opremljena sportska hala... Takođe, ovde se nalazi i izvorište lekovite vode kao i veliki broj prekrasnih mesta pogodnih za šetanje i uživanje u prirodi. Okolne šume i brda pružaju zavidne mogućnosti za lov a ne treba zaboraviti ni neposrednu blizinu jezera Ćelije koje je prebogato ribom. Biser turističke ponude opštine Brus je Turistički centar Bela Reka

– Brzeće koji se nalazi u podnožju Kopaonika koje je dostupnije i pitomije od vrhova, idealno za porodični boravak, boravak sportista i dece, osoba sa zdravstvenim tegobama, pruža mogućnost pešačkih izleta do vodenica potočara, izvora, gejzira, vodopada, pećina. Povezanost žičara u jedinstven sistem, omogućava skijašima koji borave u podnožju dostupnost svih ski staza Kopaonika. Važno je istaći jedinstvenu karakteristiku Brusa: ova varošica koja ima sve savremene urbane karakteristike je svega petnaestak kilometara udaljena od prvih staza i žičara Turističkog centra Kopaonik.

Da bi unapredili razvoj u opštini Brus, postoji kancelarija za Lokani ekonomski razvoj (LER), a po odluci predsednika opštine postoje i pomoćnik predsednika za Privredu i poljoprivredu i pomoćnik predsednika za ekonomski razvoj i investicije.

Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslove za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativne, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.

Pred Brusom su u 2017. značajne investicije: kako u poljoprivredu, tako i infrastrukturne u turističke potencijale, koje će doneti novu, dodatnu, vrednost ovoj opštini.
Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Brus pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da rade i zarade.

Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbiji i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Brus nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.