TEME OD ZNAČAJA ZA BAČKU TOPOLU

TEME OD ZNAČAJA ZA BAČKU TOPOLU

INVESTICIJE (PRIVREDA, POLJOPRIVREDA I TURIZAM)

Foto: Sandor Bordas / CC BY-SA

Poljoprivredna proizvodnja opštine Bačka Topola čini oko 57% ukupne privredne delatnosti, na preko 52.000 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Prerađivački kapaciteti su veoma zastupljeni, u klanici živine, i klanici krupne stoke. Sistemi akumulacionih jezera na Zobnatici, Panoniji, Krivaji i Pobedi omogućavaju navodnjavanje zemljišta.

Raspoloživi prirodni resursi u opštini, međutim, nisu dovoljno iskorišćeni, te su Bačkoj Topoli neophodni novi investitori, kako domaći, tako i inostrani, koji bi ulagali u privredu i poljoprivredu. Zahvaljujući saobraćajno-geografskom značaju i ekonomskom položaju, perspektive razvoja opštine Bačka Topola su velike.
Bačkotopolska opština poseduje izuzetne turističke resurse.

Poljoprivredna dobra "Zobnatica", "Krivaja" i "Panonija" predstavljaju bisere panonske ravnice. Svojom infrastrukturom i kapacitetima, predstavljaju značajne punktove kongresnog i sportskog turizma. "Zobnatica" je najstarija ergela konja u Srbiji, sa pokrivenim manježom, jedinstvenim muzejom konjarstva i konjičkog sporta, izgrađenim hipodromom. Sportski lov i ribolov je takođe razvijen. Lovišta opštine redovno posećuju lovci iz zemlje i inostranstva. Rasprostranjeni su zečevi i fazani, a nije nikakva retkost videti prava krda srneće divljači.

Iz obilja kulturno-istorijskih spomenika, lokalnog karaktera, svojim arhitektonskim izgledom i etnološkim značajem izdvajaju se Zavičajna kuća, Kovačko-kolarska radionica i Vetrenjača-muzej mlinarstva. Rimokatolička crkva u centru grada predstavlja monumentalni spomenik arhitekture sa početka prošlog veka. Na teritoriji Bačke Topole krajem 19-og veka su funkcionisale četri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna. Bačkotopolska vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Krajem 80-ih godina je sa originalne lokacije izmeštena na obalu jezera. Od 1987. godine funkcioniše kao muzej i spomenik mlinskoj industriji našeg kraja. Razvojnim planovima i programima je predviđen značajan razvoj turizma na području opštine.

Sa investitorima, u cilju otvaranja novih radnih mesta, moguće su različite vrste dogovora oko specifičnih olakšica, u zavisnosti od vrste i značaja investicije. Investitori u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane mogu računati na kreiranje zajedničkih politika od značaja za opštinu. Povoljni klimatski uslovi, morfološki i pedološki sastav zemljišta kao i hidrološki uslovi izuzetno su pogodni za razvoj svih oblika poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Bačka Topola.

Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslova za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativne, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.

Pred Bačkom Topolom su u narednom periodu velike investicije: kako infrastrukturne u gradu, tako i kapitalne u ruralnim područjima, koje će doneti novu, dodatnu, vrednost ovoj opštini.
Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Bačka Topola pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da investiraju, rade i zarade.

Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbiji i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Bačka Topola nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.