Svetsko foto-takmičenje "Viki voli spomenike“ u Srbiji
Foto: Shutterstock

Svetsko foto-takmičenje "Viki voli spomenike“ u Srbiji

U Srbiji se od 1. do 30. septembra organizuje foto-takmičenje "Viki voli spomenike" (Wiki Loves Monuments), globalni projekat koji za cilј ima povećanje vidlјivosti zaštićenog kulturnog nasleđa.

Projekat se organizuje od 2010. godine i prvi put realizovan je samo u Holandiji, a međunarodni karakter poprimio je od 2011. godine i od tada, takmičenje se organizuje širom sveta u više od 55 zemalja na svim kontinentima.

Osim što ističe značaj spomenika kulture i čuva ih od zaborava, takmičenje omogućava prikupljanje slobodnog materijala koji može da se koristi u različite svrhe, kao što je ilustracija članaka na Vikipediji.

Takmičenje je do sada privuklo više od 107.000 učesnika koji su tokom prethodnih godina poslali više od 2,9 miliona fotografija.

Iz Srbije je pristiglo više od 12.000 fotografija od 400 učesnika, a po broju pristiglih fotografija, Srbija je protekle godine ušla u Top 17.

Najbolje fotografije biće nagrađene nekom od tri nagrade u vrednosti od 35.000, 23.000 i 17.000 dinara i nastavkom učešća prvih 10 fotografija na međunarodnom nivou.

Spisak spomenika kulture sa jedinstvenim ID brojem, kao i postupak otvaranja korisničkog naloga i slanje fotografije, dati su u korak-po-korak vodiču na sajtu projekta www.wlm.rs gde se nalaze sve

relevantne informacije o takmičenju.

Takmičenje je prilagođeno i namenjeno svima, bilo da ste amater ili profesionalni fotograf, a jedan od najbitnijih pravila jeste da šaljete isključivo sopstvena autorska dela, bez obzira kada su ona nastala. Važno je samo da fotografija nije ranije objavljivana i da je pošaljete bila kada u toku septembra.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.