Srbija: Ekspertkinja UN poziva na političku volju da se zakoni prevedu u konkretne radnje u cilju zaštite slobode izražavanja

Srbija: Ekspertkinja UN poziva na političku volju da se zakoni prevedu u konkretne radnje u cilju zaštite slobode izražavanja

Beograd/Ženeva (6. april 2023) – Irena Kan, specijalni izvestilac za slobodu mišljenja i izražavanja, na kraju svoje posete je izjavila kako Srbija mora obezbediti da zakonske reforme budu propraćene uspešnom primenom zakona i političkom voljom za suprotstavljanje opasnom govoru protiv manjina, novinara i aktivista.

„Ohrabrena sam planom Vlade da se izvrši reforma medijskih zakona u skladu sa međunarodnim standardima, ali me takođe i zabrinjava toksični javni govor političara i državnih službenika, koji onda pojačavaju tabloidi, kao i postavljanje medija, branitelja ljudskih prava, narcomania manjina, LGBTI populacije i kritičara vlasti na stub srama“, primetila je Kan.

„Etiketiranje novinara kao stranih agenata, izdajnika ili neprijatelja države podriva poverenje javnosti u medije, povećava verovatnoću napada na novinare i zamrzava medijske slobode i demokratsku debatu“.

„Sloboda izražavanja ne predstavlja dozvolu za uznemiravanje, zastrašivanje ili pretnje glasovima kritike“, izjavila je ekspertkinja UN. „Apelujem na vlasti da u svim institucijama i organima države obezbede primenu ustavnog i zakonskog okvira kojima se garantuju prava na slobodu izražavanja i da se suprotstave govoru mržnje i dezinformacijama“.

„Kada vidimo ulogu koju tabloidi igraju u širenju govora mržnje, brine me da regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne uspeva da preduzme odgovarajuće radnje protiv prestupnika, ne promoviše pluralizam u medijskom sadržaju u dovoljnoj meri i omogućava kampanje blaćenja i maltretiranja“.

Prema rečima ekspertkinje: „Srbija mora da obezbedi nezavisnost, delotvornost i odgovornost REM-a“.

Ekspertkinja je apelovala na vlasti i da preduzmu mere za ubrzavanje istražnih radnji i pravosudnih postupaka o pretnjama i napadima na novinare, kako bi se obezbedila njihova sigurnost.

„Pozivam vlasti da sprovedu istražne radnje i podignu optužnice u predmetima ubistava novinara i novinarki koji se dugo tapkaju u mestu.

Ubijanje novinara i novinarki je najgori oblik cenzure. Imunitet od gonjenja ne sme pobediti.“

Konačno, naglasila je i da puko usvajanje zakona nije dovoljan garant zaštite slobode izražavanja. „Potrebno je snažno i nepokolebljivo političko vođstvo proisteklo iz obaveza prema međunarodnim standardima. Obaveze koje je država preuzela moraju se prevesti u
radnje“.

Kan je u toku posete obišla i Kosovo*.

Pozdravivši pluralizam medijskog okruženja na Kosovu[1], podstakla je nadležne da nastave sa jačanjem medijskih sloboda. „Apelujem na vlasti da u potpunosti primene zakon o jezicima i pozivam međunarodnu zajednicu da obezbedi adekvatnu podršku nezavisnim medijima na srpskom jeziku“, rekla je tom prilikom.

Ekspertkinja UN pozvala je kosovske vlasti da zavre istrage o ubistvima i prisilnim nestancima novinara i novinarki, kao i da obezbede pravdu.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.