Saopštenje za medije Saveza ekoloških udruženja "Zelena lista Srbije"

Saopštenje za medije Saveza ekoloških udruženja "Zelena lista Srbije"

Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije. “Zelena lista Srbije” od 2015. godine deluje kao formalni Savez ekoloških udruženja, sa trenutnim sedištem u Raški i sa 15 organizacija članica iz svih delova Srbije.

Zelena lista Srbije sa projektom „Oplaneti se: Zeleni karavan” je jedna do deset mreža koja je podržana u okviru Programa ”EKO-SISTEM podrška reformama u životnoj sredini” koji je nastao s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Program sprovode Mladi istraživači Srbije u periodu od 2020. do 2022. godine, a podržava Švedska.

Opšti cilj projekta je doprinos pokrenutoj  reformi zaštite životne sredine u Srbiji u skladu sa evropskim standardima u oblasti upravljanja otpadom, afirmacije koncepta cirkularne i zelene ekonomije, kao i ciljeva održivog razvoja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou uz veće učešće i uticaj OCD, građana i javnosti.

Ciljevi projekta zasnivaju se na ciljevima programa Eko-sistem, ali i na ciljevima Strateškog plana Zelene liste Srbije – proširenje područja delovanja na cirkularnu ekonomiju, realizaciju ciljeva održivog razvoja, veće učešće i doprinos u kreiranju i realizaciji javnih politika u oblasti zaštite životne sredine, koji će biti postignuti kroz sprovodjenje 11 različitih vrsta aktivnosti i ispunjenje 6 rezultata projekta.

Više informacija o Savezu ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” možete pronaći na veb sajtu: www.oplanetise.com kao i na Facebook stranici pod nazivom Oplaneti se.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.