Raspisan konkurs za novinarsku nagradu Dragan Janjić
Foto: Medija centar Beograd

Raspisan konkurs za novinarsku nagradu Dragan Janjić

Novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisali su, treći po redu, konkurs za novinarsku nagradu na temu medijske pismenosti, koja nosi ime preminulog osnivača i glavnog i odgovornog urednika Beta Dragana Janjića.

Kako je saopšteno, biće dodeljene dve nagrade u iznosu od po 160.000 dinara bruto, a cilj konkursa je da se oblast medijske pismenosti približi široj javnosti kroz različit savremeni multimedijalni pristup u obradi tema.

Nagrade će biti dodeljene jednom studentu i jednom novinarskom profesionalcu, na osnovu pisanog predloška.

Radovi, između ostalog, mogu da obuhvate tekstove na temu značaja medijske pismenosti, odnosa medijske pismenosti i veštačke inteligencije, interdisciplinarnosti medijske pismenosti, odnosa tradicionalnih medija prema medijskoj pismenosti, značaja ključnih društvenih faktora u unapređivanju medijske pismenosti i drugo.

Prvi dobitnici nagrade „Dragan Janjić“ bili su Ana Mirković u kategoriji profesionalaca i Dragana Jovanović i Kristina Šustić u kategoriji studenata dok je specijalnu nagradu dobio je nastavnik Vladislav Stojčić. Prošle godine nagrade su dobili Stefan Kosanović u kategoriji studenata i Dobrinka Kuzmanović u kategoriji profesionalaca.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci – istraživači, akademski radnici, informacioni/bibliotečki, medijski i tehnološki stručnjaci, edukatori, umetnici i aktivisti koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti.

„Uslov je da su radovi nastali u periodu od 15. februara 2023. do 15. aprila 2024. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovativne autorske radove koji su zaokružena celina, i da ukazuju na značaj medijske pismenosti za profesionalnu i širu javnost. Rok za prijavu radova je 15. april 2024. godine“, dodaje se.

Dragan Janjić je novinarsku karijeru počeo u Tanjugu, a zatim je sa kolegama osnivao Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene.

Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Umro je 30. decembra 2020. godine u Beogradu.

Izvor: Beta

Medija centar Beograd/15. 3. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.