Raspisan konkurs za nagradu "Dragan Janjić" – tema "Medijska pismenost"
Foto: Medija centar Beograd

Raspisan konkurs za nagradu "Dragan Janjić" – tema "Medijska pismenost"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta, raspisuju drugi po redu konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje radove na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od po 160 000 dinara bruto. Konkurs se raspisuje u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Glavni cilj Konkursa je da oblast medijske pismenosti približi široj javnosti kroz različit savremeni multimedijalni pristup u obradi tema i ideja iz ove interdisciplinarne oblasti.

Na ovaj način se podržavaju svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, poput predloženih:

– Značaj medijske pismenosti– Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti
– Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti
– Medijska pismenost i drugi koncepti
– Ključni društveni akteri u unapedjivanju medijske pismenosti (u svetu, Evropi, regionu, Srbiji)
– Uloga političke kulture, društvenog konteksta
– Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti
– Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti
– Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji
– Indikatori medijske pismenosti
– Informativni mediji i medijska pismenost
– Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost
– Tradicionalni mediji (štampa, radio, TV) i medijska pismenost
– Digitalni mediji i medijska pismenost
– Medijska pismenost u praksi – Dobre prakse u oblasti medijske pismenosti
– Medijska pismenost i ljudska prava

– Interdisciplinarnost medijske pismenosti

– Odnos medijske pismenosti i veštačke inteligencije

Ove godine po drugi put se dodeljuje nagrada „Dragan Janjić”  u čast preminulog novinara, osnivača Bete i NUNS-a. Dodeliće se dve nagrade – za studente i profesionalce na osnovu pisanog predloška. Obe nagrade će iznositi po 160 000 dinara bruto.

Prvi dobitnici nagrade “Dragan Janjić”, dodeljene prošle godine, bili su: Ana Mirković u kategoriji profesionalaca za rad „Korelacija izmedju koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog gradjanskog društva“ i Dragana Jovanović i Kristina Šustić u kategoriji studenata za rad „Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva“.

Specijalnu nagradu dobio je nastavnik Vladislav Stojčić za rad „Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI“.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci (npr. istraživači, akademski radnici, informacioni/bibliotečki, medijski i tehnološki stručnjaci, edukatori, umetnici, aktivisti koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti).

Uslov je da su radovi nastali u periodu od 15. februara 2022. do 15. februara 2023. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovativni autorski rad koji je zaokružena celina, i da ukazuje na značaj medijske pismenosti za profesionalnu i širu javnost.

Rok za prijavu radova je 15. mart 2023. godine.

 

Radove slati na mail: program@nuns.rs

Više o uslovima konkursa možete naći u sledećem dokumentu.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Izjavu o originalnosti i autorstvu rada možete preuzeti ovde.

 

Dragan Janjić je novinarsku karijeru započeo u Tanjugu, a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.