Pogled u bolje sutra

Pogled u bolje sutra

Razvojni potencijali opštine Paraćin

Ono što predstavnike vlasti u Paraćinu razlikuje od drugih, jeste činjenica da osluškuju potrebe svoje zajednice i razmatraju predloge i zahteve meštana, kako bi bili servis građana, a ne vlast na lokalu

Vest da je Paraćin dobio novu fabriku kablova i kablovskih snopova, „Rimaster elektrosistem AB“ iz Švedske, nije smo najznačajnija informacija za ovu opštinu, već i veoma važan razvojni industrijski projekat celog regiona. Tome u prilog govori činjenica da će ova fabrika, u dve naredne faze, otvoriti prvo 350, a potom i do hiljadu novih radnih mesta, što i jeste prioritet privrednog razvoja paraćina.

„Ukoliko "Rimaster" ostvari svoje planove o zapošljavanju do 1.000 radnika, uz investicije 65 malih i srednjih preduzeća opštine koje se realizuju i koja planiraju zapošljavanje 286 novih radnika, "očekuju nas bolji dani", kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Fabrika kablova, međutim, nije jedini mogući motor razvoja. Ova pomoravska opština je upravo u 2018. godini postigla do sada rekordan broj i rekordan iznos potpisanih ugovora sa republikom i međunarodnim organizacijama za finansiranje projekata: sistem odbrane od poplava iz sredstava EU i JP "Srbijavode" u iznosu od od 3,9 milona evra, unapređenje vodosnabdevanja, 3,4 miliona evra sa Nemačkom razvojnom bankom, izgradnja objekata za izbeglice 466.000 evra, rekonstrukcija Gradske apoteke 11 miliona dinara i brojni drugi projekti u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede, turizma, kulture i izgradnje infrastrukture, u iznosu od 70 milona dinara. Pored toga, iako je danas najveći privredni problem, i kamen oko vrata opštini, „Staklara“ bi u budućnosti, ako se reši pitanje stečaja fabrike, mogla da ima dobru perspektivu.

Ovo su samo neki od razloga što meštani Paraćina već 14 godina daju podršku Saši Paunoviću, da ostane na čelu opštine. O rezultatima opštine u prethodnom periodu govore i činjenice da je dobila nagradu organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost “Dosledno”, takođe da je JP "Direkcija za izgradnju" 2012. godine proglašeno za najbolje preduzeće u Srbiji u oblasti javnih nabavki (po mišljenju državne uprave za javne nabavke), potom za najbolju u kontroli Državne revizorske institucije 2014. godine, te da je 2016. godine ova opština proglašena za najtransparentniju opštinu, za najbolju u oblasti javnosti u radu i primeni Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja (u konkurenciji svih državnih institucija).

Predsednik opštine smatra da je ključni razlog dugogodišnje podrške koju njegov tim dobija od građana - ispunjavanje datih obećanja. Ono što ove predstavnike vlasti razlikuje od drugih, jeste činjenica da osluškuju potrebe svoje zajednice i razmatraju predloge i zahteve meštana, kako bi bili servis građana, a ne vlast na lokalu. Pre svakih izbora, štampa se četvorogodišnji program rada, koji daju na uvid građanima. Takođe, svake godine opština organizuje zborove građana u svakoj mesnoj zajednici, na kojima se podnose izveštaji kako onoga što je urađeno, tako i planovi za buduće korake razvoja.

Upravo na zahteve građana, koji su izrazili svoje potrebe, izgrađena je osnovna infrastruktura u gradu i selima, izgrađene ili sređene škole, smanjena opštinska uprava, a time umanjeni troškovi administracije i povećani budžet za investicije

Po istom principu, urađeni su planovi budućeg razvoja opštine paraćin: usvojeni su i javno objavljeni trogodišnji programi izgradnje infrastrukutre, koji podrazumevaju nastavak izgradnje javnih objekata u gradu i seoskim mesnim zajednicama, završetak novog objekta Kulturnog centra, uređenje centra grada, nastavak izgradnje infrastrukture u industrijskoj zoni...

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.