Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu veštačke inteligencije?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kako prepoznati dezinformacije kreirane uz upotrebu veštačke inteligencije?

Stručnjaci za veštačku inteligenciju i fektčekeri su saglasni da alati za detekciju veštačke inteligencije nisu dovoljni kako bi se razotkrio bilo sadržaj koji je kreiran uz njenu pomoć ili digitalno izmenjeni sadržaj uopšte.

Šta je još neophodno? Treba razumeti kontekst tvrdnje koliko i njen sadržaj. Evo nekoliko saveta.

RAZMISLITE O IZVORU: Možete li utvrditi identitet izvora? O čemu priča i šta deli? Ko ima interakciju sa njegovim sadržajem? Kakav bi uticaj ovaj sadržaj mogao imati na publiku?

UTVRDITE KREDIBILITET: Proverite informacije i kod verodostojnih izvora poput stručnjaka sa praktičnim iskustvom u datoj oblasti. Da li ono što je prikazano ima smisla na osnovu vašeg znanja?

Koristite FORENZIČKE tehnike kako biste dopunili tradicionalno istraživačko novinarstvo i dokumentaciona istraživanja. Neke od tehnika su skidanje podataka, geolokacija, biometrijsko prepoznavanje, analizu obrazaca i još mnogo toga.

UČI I PRILAGOĐAVAJ SE: Kreatori dezinformacija uz pomoć veštačke inteligencije se stalno prilagođavaju. Prilagodite i vi svoj pristup situaciji koja se stalno menja.

Izvor: Istinomer

Medija centar Beograd/13. 6. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.