ISTORIJSKE ČINjENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

ISTORIJSKE ČINjENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

Opština Paraćin se nalazi u srcu Srbije, 156 kilometara od Beograda, uz samu važnu saobraćajnicu Evrope, Koridor 10. Deo je regiona Šumadije i Pomoravlja - pripada Pomoravskom okrugu. Grad Paraćin se nalazi 3,5 km od desne obale Morave, na trasi reke Crnice koja protiče kroz centar grada.

Od ukupne površine obradivo zemljište zahvata 33.511 hektara (oko 64%) a pod šumom se nalazi 16.854 hektara (oko 36%). Prosečna zemljišna površina po jednom domaćinstvu iznosi 4 hektara. Ovo područje je i u prošlom veku bilo verovatno najgušće naseljeno u Srbiji. Tome je doprineo i Carigradski drum koji je ovuda prolazio i predstavljao najvažniju saobraćajnicu toga vremena.

Paraćin je raskrsnica Evrope. Leži na 156. kilometru međunarodnog auto-puta E-75 ka Nišu i Bliskom istoku, na početku međunarodnog puta E-761 za Zaječar i Bugarsku, na priključku za saobračajnicu E-760 ka Kruševcu, za Crnu Goru i Hrvatsku. Udaljenost Paraćina od Niša je 80 km a od Jadranskog mora 500 km.

Paraćin se nalazi u u centru Srbije, na raskršću nekoliko važnih puteva, prema severu je pravac za Beograd i dalje za Mađarsku, prema istoku je put za Zajačar i dalje prema Bliskom istoku, na jugu je put prema Nišu i dalje prema Grčkoj, a na zapadu je prema Kraljevu i dalje prema Bosni i Crnoj Gori. Kroz grad protiče reka Crnica koja je nekada bila dosta velika i na toj reci je čovek po imenu Parakin čamcem prevozio ljude, pa su kasnije, posle Rimljana, grad nazvali Parakin a tokom vremena to ime je preslo u Paraćin. Kroz grad prolazi i međunarodna železnička pruga koja je sagrađena još oko 1880. godine. Od grada do Zajačara je postojala i pruga uskog koloseka po kojoj je išao nekada popularni voz Ćira.

Opština Paraćin zahvata deo bogatog i plodnog Srednjeg Pomoravlja, teritorija opštine Paraćin se spušta od Kučajskih planina na istoku prema Velikoj Moravi na zapadu ispresecana tokovima reka Crnice i Grze.

Paraćin je i industrijski centar sa dugogodišnjom tradicijom proizvonjne stakla, cementa, štofova i konditorskih štofova. Opština Paraćin obuhvata grad i 33 naselja na površini od 541,7 kilometara kvaratnih.

Danas, opština ima veliki potencijal za greenfield i brownfield investicije sa industrijskim zonama i sa kompletnom infrastrukturom. Područje opštine Paraćin predstavlja turističku zonu od velikog značaja za Pomoravlje.

Zahvaljujući prirodnim karakteristikama i postojanju velikih prirodnih, ali i kapaciteta koji su se u ovoj opštini razvijali, Paraćin ima potencijal za još veći i bolji razvoj.

Paraćin je jedna od opština koje svoje potencijale pretvara u razvojne mogućnosti: Činjenice govore da se Paraćin, i danas, razvija bolje i uspešnije od većeg dela Srbije, a posebno je važno istaći da su razvojni potencijali još neuporedivo veći. To se, međutim, nedovoljno vidi u beogradskim i drugim medijima sa nacionalnom pokrivenošću, niti je dostupno potencijalnim investitorima. Ne samo što se u njegovoj opštini nalaze značajne turističke destinacije Pomoravlja i ozbiljni privredni kapaciteti, već i zbog činjenice da podstiče i unapređuje razvoj Srbije, Paraćin je defakto, kao raskrsnica Evrope, i karta za budućnost razvoja Srbije. Upravo je to razlog za realizaciju ovog projekta: da zainteresuje i privuče investitore, da građani Beograda i Srbije upoznaju i prepoznaju potencijale ove opštine, te da im ukaže na mogućnost da se i sami uključe u njen dalji razvoj.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.