ISTORIJSKE ČINJENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

ISTORIJSKE ČINJENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

Opština Brus se nalazi u centralnom delu Srbije i teritorijalno pripada Rasinskom okrugu. Prostire se na površini od 605 kilometara kvadratnih i obuhvata deo Kopaonika, župskog vinogorja i dolinu reke Rasine. Graniči se sa opštinama Aleksandrovac, Blace, Kuršumlija, Raška, Kruševac i Leposavić. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Opštini živi 16.317 stanovnika, u jednom gradskom i 58 seoskih naselja.

Na ovom području su boravili Iliri, a o rimskoj vladavini govore nam arheološke iskopine u vidu utvrđenja, crkava i gradova. Od srpske srednjevekovne države ostali su utvrđeni gradovi, kao npr. Koznik i manastiri Lepenac i Milentija.

Za rudna bogatstva Kopaonika znalo se od davnina, ali je poznato da je raški kralj Stefan Uroš I doveo na ove prostore nemačke rudare, tzv. Sase, koji su u svojim naseljima držali topionice i kovnice novca. Za vreme despotovine, u XIV i XV veku, rudarstvo doživljava svoj procvat, a razvija se i trgovina sa Dubrovnikom, Zapadnom Evropom i Vizantijom. Kroz ovu teritoriju su prolazili dubrovački karavani koji su išli ka Carigradu. 1909. godine u Brusu je održan tajni sastanak između Aleksandra Karađorđevića, bugarskog kralja Ferdinanda I i serdara Janka Vukotića, gde su njih trojica oformili Balkanski savez protiv Turske.

Za vreme ratova, Kopaonik je uvek bio strateško mesto, pa tako se i 1917. godine, na prevoju Mramor, zbila značajna bitka – Ustanik, a 1944. na tom istom mestu, vođena je velika borba za ulazak u Srbiju.

Grad Brus je sedište istoimene opštine sa prosečnom nadmorskom visinom od 450 metara. Nastao je i rastao pored Graševačke reke, oivičen proplancima što ga čini posebno atraktivnim. Od Beograda je udaljen 246 kilometara, a do njega se stiže preko Kruševca. Opština Brus se prostire u centralnom delu Srbije i graniči se sa opštinama Aleksandrovac, Raška, Blace, Kuršumlija, Leposavić i Kruševac. Pripada Rasinskom okrugu, sa sedištem u Kruševcu, a sa susednim komunama i svetom povezana je dobrom mrežom regionalnih i lokalnih puteva.

Brus je jedna od opština koje svoje potencijale može pretvoriti u razvojne mogućnosti. To se, međutim, nedovoljno vidi u beogradskim i drugim medijima sa nacionalnom pokrivenošću, niti je dostupno potencijalnim investitorima.. Zbog činjenice da ima mogućnost da podstiče i unapređuje razvoj Rasinskog okruga i cele Srbije, opština Brus je spremna za veće investicije i ulaganja. Upravo je to razlog za realizaciju ovog projekta: da zainteresuje i privuče investitore, da građani Beograda i Srbije upoznaju i prepoznaju potencijale ove opštine, te da im ukaže na mogućnost da se i sami uključe u njen dalji razvoj.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.