Evropska Anti-SLAPP konferencija 2022
Foto: Printscreen European Anti-SLAPP Conference

Evropska Anti-SLAPP konferencija 2022

Dana 20. oktobra 2022, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Koalicija protiv SLAPP-a u Evropi (CASE) biće domaćini prve evropske Anti-SLAPP konferencije.

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Koalicija protiv SLAPP-a u Evropi organizuju Evropsku anti-SLAPP konferenciju, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz podršku Saveta Evrope. Događaj će se održati u hibridnom formatu, uz učešće onlajn i uživo u Strazburu, Francuskoj.

Strateška tužba protiv učešća javnosti (Strategic Lawsuit Against Public Participation – SLAPP) su pravne pretnje i tužbe koje koriste moćni pojedinci i korporacije da ograniče slobodu izražavanja zastrašujući i obeshrabrujući novinare da prikupljaju i objavljuju informacije od stvarima od javnog značaja. Strategija korišćenja potpuno ili delimično neosnovanih tužbi protiv novinara primorava ih da ulažu vreme, novac i energiju u odbrai pred sudom. U poslednje tri godine, organizacije civilnog društva u Evropi udružile su snage u borbi protiv SLAPP-a, što je rezultiralo mobilizacijom Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope da odgovore i suprotstave se takvim pretnjama konkretnim inicijativama.

Cilj konferencije je da se ispitaju evropske i nacionalne političke i druge inicijative protiv SLAPP-a, da se osvetli njihov uticaj na novinarstvo i da se diskutuje o dostupnoj finansijskoj i praktičnoj podršci novinarima na meti SLAPP-a. Konferencija će okupiti članove koalicije CASE, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politike, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva.

Važne napomene: Zbog ograničenog broja raspoloživih mesta, preporučujemo da se oni koji žele da prisustvuju konferenciji u Strazburu prijave što pre. Molimo vas da se prijavite za konferenciju uživo samo ako nameravate da se pridružite u Strazburu. Online registracije neće važiti za lično učešće.

Kompletan dnevni red konferencije dostupan je ovde.

Registracija ovde.

Izvor: NUNS

Medija centar Beograd/6.10.2022.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.