Problemi sa kojima se suočavaju pedagoški asistenti u obrazovnom sistemu u Republici Srbiji

Problemi sa kojima se suočavaju pedagoški asistenti u obrazovnom sistemu u Republici Srbiji

28.08.2020. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Asocijacija pedagoških asistenata Srbije-APAS

- Puno radno angažovanje pedagoških asistenata dovedene u pitanje -

Direktno kršenje mera i obaveza definisanih strateškim dokumentom

“Stategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja”

 

U cilju informisanja šire javnosti o problemu u kome su se članovi  našeg strukovnog udruženja – pedagoški asistenti za podršku u obrazovanju učenicima  romske nacionalnosti našli  nakon  donošenja  Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Ovim podzakonskim aktom je dovedeno u pitanje radno pravo pedagoških asistenata u obrazovnom sistemu u Republici Srbiji, a takođe se direktno krše mere i obaveze definisane strateškim dokumentom “Stategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja” usvojene od  strane Vlade  Republika Srbija period 2016-2025 godine.

 U vrlo delikatnom periodu koji je pred nama,  pred početak nove školske godine prepune izazova izazvanih pandemijom Korona virusa, dovođenje u pitanje punog radnog angažovanja naših kolega i koleginica pedagoških asistenata, je za naše stukovno udruženje neprihvatljivo, uzevši u obzir značaj njihovog angažovanja i rada koje je usmereno na romske učenike, romske porodice i romsku zajednicu u celini.

 

 Zbog gore pomenutih razloga, Asocijacija pedagoških asistenata Srbije, u petak 28.08.2020. godine sa početkom u 12. časova, organizovaće konfereciju za štampu, koja će biti održana u Medija centru u Beogradu, Velika sala, Terazije 3. prvi sprat.

Prisutnima će se obratiti:

  • g-din Ljuan Koka, predstavnik SKRUG-a (Lige Roma) zadužen za obrazovanje
  • Zdravka Simić,  pedagoška asistentkinja i članica odbora za obarzovanje Nacionalnog saveta romske namcionalne manjine gospođa  
  • g-din Božidar Nikolić, predsednik Asocijacije pedagoških asistenata Srbije

Molimo Vas da svoje učešće na konferenciji za medije potvrdite Aleksandru Nedeljković  portparolu Asocijacije pedagoških asistenata Srbije aleksandar@apas.org.rs

 

najkasnije do četvrtka 27. 08. 2020. godine, do 15. časova.

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.