Međunarodna delegacija u Beogradu: za slobodu Edževita Piroglua!

Međunarodna delegacija u Beogradu: za slobodu Edževita Piroglua!

08.07.2024. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Inicijative za slobodu Edževita Piroglua Međunarodne delegacije organizacija za ljudska prava

Već 180 dana kurdski demokratski borac Edževit Piroglu je, protivno odluci srpskih sudova, dakle protivpravno, zatvoren u Srbiji. Trenutno se pod policijskim nadzorim nalazi u Opštoj bolnici u Pančevu u koju je prebačen iz Prihvatilišta za strance. U bolnicu je prebačen usled opasnosti po život koja je nastupila nakon 110 dana štrajka glađu u koji je Piroglu stupio zahtevajući poštovanje svojih zakonskih i ljudskih prava.

Piroglu je inicijalno zatvoren pre gotovo tri godine u ekstradicionom procesu po zamolnici Republike Turske. Apelacioni sud u Beogradu je pre više od godinu dana odbio zamolnicu republike Turske, ocenjujući da nisu ispunjeni uslovi predviđeni međunarodnim ugovorima za ekstradiciju Piroglua. Uprkos tome, Pirogluu već 180 dana nije dozvoljeno da napusti Srbiju i ostvari pravo na azil u trećoj državi. Međunarodna demokratska javnost je veoma zabrinuta zbog ovakvog razvoja događaja. U tom kontekstu je u Beograd stigla međunarodna delegacija organizacija za ljudska prava, kao i poslanici nemačkog Bundestaga, koji će zajedno sa uglednim beogradskim profesorima i advokatima obavestiti javnost o razvoju situacije.

Učesnici:

·         Andrej Hunko, poslanik nemačkog Bundestaga

·         Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

·         Berk Ozdemir, Alijansa evropskih demokratskih snaga (ADGB) 

·         Milan Vuković, advokat

·         Ratibor Trivunac, Inicijativa za slobodu Edževita Piroglua

       -  Rolan Meister - advokat za ljudska prava 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.