"Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja"

"Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja"

27.11.2020. - 12:00, II sprat, Velika sala

Online konferencija Crvenog krsta Srbije uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA)

Pozivamo vas u petak 27. novembra 2020.godine u 12 časova na online konferenciju pod nazivom "Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja" koju organizuje Crveni krst Srbije uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Kancelarija u Beogradu. 

Link za konferenciju: https://www.youtube.com/user/MCBeograd

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je sprovedeno tokom jula i avgusta meseca 2020. godine,u cilju sagledavanja uticaja i efektata neformalne nege (pre svega tokom epidemije COVID 19) na mentalno zdravlje negovatelja/ca i izrade preporuke za planiranje i razvoj javnih politika kojim bi se poboljšao kvalitet života, promovisalo unapređenje mentalnog zdravlja neformalnih negovatelja/ica i razvile usluge podrške. Neformalni negovatelji igraju centralnu ulogu u pružanju dugotrajne nege u svetu. Procenjuje se da 80% ukupne nege pružaju članovi porodice, rođaci, prijatelji i komšije

U našem istraživanju učestvovalo je 798 osoba iz 41 opštine u Srbiji. Starost anketiranih neformalnih negovatelja/ica se kretala u intervalu od 18 godina, koliko je imao/la najmlađi negovatelj/ica, do 92 godine, koliko je imao/la najstariji. Najveći broj neformalnih negovatelja/ica brine o jednoj osobi (84.9 %), 12.6% brine se o dve osobe, o tri ili više osoba vodi brigu 2,6% ispitanika. Najkraći vremenski period nege je 4 meseca, dok je najduža nega bližnje osobe 57 godina.

Tokom pandemije neformalnim negovateljima/icama najpotrebnija je bila zaštitna oprema (32%). Jedan od vodećih problema i potreba takođe je bio i nedostatak pouzdanih informacija (29.3%). Rezultati istraživanja pokazuju da je blaga depresija bila zastupljena kod 11.2% neformalnih negovatelja/ica, a umerena depresija kod 8.6% ispitanika. Sedam posto neformalnih negovatelja je bilo u teškoj depresiji.

Istraživanje predstavlja deo dugogodišnje saradnje Crvenog krsta Srbije i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. U istraživanju su učestvovali prof. dr Dejana Stanisavljević, prof. dr Nataša Milić, Milutin Vračević i Nataša Todorović.

Govore: 

  • Ljubomir Miladinović, Generalni sekretar Crveni krst Srbije

  • Borka Jeremić, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA)

  • Nataša Todorović, Crveni krst Srbije

  • Prof.dr Nataša Milić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Zoom link https://zoom.us/j/91894419273

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.