Ambasador Volodimir Tolkač povodom Dana branilaca
Foto: Medija centar Beograd

Ambasador Volodimir Tolkač povodom Dana branilaca

Ukrajina danas prvi put obeležava Dan branilaca i braniteljki 1. oktobra. Od početka ruske agresije 2014. godine, na današnji dan odajemo počast hrabrosti i herojstvu naših branilaca. Onima koji brane nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i koji slobodno biraju svoju budućnost. Svim onim sinovima i kćerima našeg naroda koji poštuju vojne tradicije i dostignuća ukrajinskog naroda, kao i koji doprinose njegovom daljem učvršćivanju, jačanju patriotskog duha i jedinstva društva.

Nije slučajno što se praznik poklapa sa verskim praznikom Pokrova Presvete Bogorodice. Naši preci - Kozaci, veoma su poštovali Presvetu Bogorodicu, a Pokrov je za njih bio jedan od najvećih praznika, zbog čega je i dobio svoje drugo ime - Kozački Pokrov. Tradicije predaka čuvaju i razvijaju današnji branioci Ukrajine. Sada je Dan branilaca otadžbine pomeren sa 14. na 1. oktobar u vezi sa prelaskom Pravoslavne crkve Ukrajine i Ukrajinske grko-katoličke crkve na novojulijanski kalendar.

Dan branilaca je pre svega praznik onih zahvaljujući kojima su Ukrajinci sačuvali nezavisnost i imaju mogućnost da žive sopstvenim životom, da rade, stvaraju, da ne podižu decu onako kako želi kremaljska hunta, već po sopstvenom nahođenju.

Ovaj praznik je još jedna prilika da sagnemo glave pred našim braniocima, pred Odbrambenim snagama Ukrajine.

Naša zahvalnost nije nešto apstraktno i bezlično, jer svaki Ukrajinac ima rođake, prijatelje, kolege koji služe u Odbrambenim snagama, nekoga ko je dao život, zdravlje ili rizikuje život za sve nas.

Današnji vojnici umnožavaju i razvijaju hiljadugodišnje ukrajinske vojne tradicije. Ukrajinska vojska čuva imena heroja prošlih epoha - od Rusičkih vojnika Kijevske Rusije i Kozaka, Zaporožana do Sečevih strelaca i vojnika Ukrajinske ustaničke armije. Nije slučajno istorijski slogan „Slava Ukrajini! – Herojima slava!“ postao zvanični pozdrav ukrajinske vojske.

Svojim junaštvom, hrabrošću i samoodanošću, današnji branioci su stekli najviši stepen poverenja među Ukrajincima, među državnim i javnim institucijama, o čemu svedoče i najnovija sociološka istraživanja.

Ukrajinci svojim herojstvom izazivaju poštovanje i menjaju svet. Bore se za slobodu i nezavisnost, nacionalno dostojanstvo.

Uspešno se odupiremo agresoru koji javno kleveće i ismeva norme međunarodnog prava. Uz podršku naših partnera koji dele iste vrednosti kao i mi, približavamo pobedu Ukrajine i neminovnu odgovornost Rusije kao države agresora za brojne zločine počinjene nad decom, ženama i našim roditeljima samo zato što smo Ukrajinci.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.