MIŠLJENJA I KOMENTARI

Zaporožje svetska talačka situacija
Foto: Corax za Medija Centar Beograd

Zaporožje svetska talačka situacija

 Za Medija centar Beograd piše: Darko Obradović/26. avgust 2022.

Kako bismo razumeli talačku krizu koja se dogođa u nuklearki Zaporožje, neophodno je razumeti sam početak agresije na Ukrajinu. U analizu treba uzeti kompletan karakter Ruske Federacije. Ako pogledamo retrospektivu delovanja Rusije, kako carske tako i  SSSR, videćemo da su ucene i talačke situacije pravilo, a ne izuzetak.

Metod ucene je totalitarna karakteristika ličnosti Vladimira Putina. Ceo svoj profesionalni vek posvetio je kontroli drugih ljudi. Kroz strah, pretnje, ucene i upotrebu sile. Ako pogledamo unutrašnju situaciju u samoj Ruskoj Federaciji, sistem ucene je rasprostranjen u svim porama društva. Da li su u  pitanju ucenjeni oligarsi ili obični ljudi, apsolutno je nebitno. Jedina razlika je u tome što se običan narod nije obogatio od javnih sredstava. Sistem ucene se ogleda i u međunarodnoj areni i tako je od 19. veka.

Jedan od parametara za napad na Ukrajinu bio je zasnovan na energetskoj uceni Evrope. Ruski stratezi su imali pogrešnu procenu, smatrali su  da imaju Evropu u šah matu usled  zavisnosti od prirodnog gasa. Danas, šest meseci nakon napada na Ukrajinu, Evropa se oslobodila 2/3 te zavisnosti. Ruska energetska ucena nije sprečila EU da podrži Ukrajinu svim svojim naporima, i vojno i materijalno. Dakle, nasilnik je naišao na oštar odgovor, ucena je propala.

Jednom kada se prekine začarani krug straha i ucene, dolazi sloboda.

Ukrajina je pokazala da je Rusija neorganizovana totalitarna država sposobna da ubija i svoje i tuđe građane iz mračnih zaseda, ali kada naiđe na čvrst odgovor, nastaje rasulo. Elementarni diplomatski kodeks zamenjen je nesuvislim pretnjama, obmanama, cinizmom i nedoslednošću.

Naime, bivši špijun i gospodar Rusije Vladimir Putin, karakterističan po svom daru za asimetričnu akciju, smatra da ceo svet tako funkcioniše. Možda mu je to i polazilo za rukom u karijeri, ali danas su reflektori upaljeni, a njegov manevar, ne vidi samo ideološki zaslepljen.

Učinak Rusije daje rezultate samo ako se uspešno primenjuje obaveštajni metod odvraćanja pažnje. Hibridni rat u svojoj suštini zasniva se na kombinovanim metodama i tehnikama koje nisu nužno nasilne, ali čine nasilje u svom sinergetskom efektu. Ruska taktika pritiska na demokratski svet bila je veoma izražena, ali i ignorisana od strane kreatora politike EU. Rat u Ukrajini promenio je sve. Energetska ucena kao ključna  tačka kontrole  manje-više nije  urodila plodom, ali su stvorene mogućnosti za manipulaciju.

Ciklus ucena se polako bliži kraju. Ruska propaganda ne daje rezultate na bojnom polju. A još manje u svakodnevnom životu.

Tokom januara 2022. godine, Ruska Federacija je otvoreno uzela Ukrajinu za taoca. U slučaju da se NATO ne vrati na pozicije iz 1997. godine, posledice će biti napad na Ukrajinu. I to se desilo. Naravno, ovaj nerealni zahtev je u istoj kategoriji sa  ponašanjem Al Kaponea i drugih mafijaša. Nakon što je slobodni svet pružio vojnu i materijalnu podršku Ukrajini u skladu sa članom 51 Povelje OUN, naglašena je opasnost od nuklearnog rata. Kako je rat odmicao, Rusija je samo menjala taoce. Po pitanju snabdevanja hranom a čiji je kreator  Rusija, najsiromašniji i najugroženiji stanovnici naše planete su uzeti kao taoci. Ukrajinski civili su uglavnom postali taoci, svaka uspešna ukrajinska akcija rezultira odmazdom protiv civilnog stanovništva širom Ukrajine.

Važno je razumeti ovaj obrazac. Kada se nasilnik suoči sa snažnim otporom, on nastavlja da bira sve slabije i slabije žrtve. Te nas ne čudi ruski hibridni desant na Zapadni Balkan.

Sve je prisutnija teza da je potrebno Rusiju proglasiti terorističkom državom. Najvažnija imena svetske bezbednosti i međunarodnog prava iznela su snažne argumente. Svakog dana vidimo da se Rusija ponaša kao prava teroristička organizacija. 

Naime, njene trupe su namerno zauzele nuklearku Zaporožje, I sa tog područja izvode kontinuirane operacije, uvereni da ukrajinski branioci neće rizikovati nuklearnu katastrofu, pa stoga neće dejstvovati uzvratnom vatrom. Palestinski teroristi rade isto u Izraelu, gde koriste obdaništa i bolnice kako bi izbegli odgovor Izraelskih odbrambenih snaga. Sva je prilika da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje, jer bi rizikovala da bude neutralisano nad njenom teritorijom. Odgovarajuća zamena, hibridna zamena, pronašla se u nuklearki Zaporožje. Još jedan primer asimetričnih, subverzivnih akcija.

Ovog puta pola Evrope se nalazi u talačkoj situaciji. Da sve ovo ima odlike  nuklearnog terorizma vidi se u sledećim činjenicama. Unutar elektrane su naoružani Rusi, koji su sigurno već minirali kritične tačke na ovom objektu, a u slučaju antiterorističke ukrajinske akcije, spremni su da povuku obarač i izazovu štetu i sabotažu, a time i katastrofu. Ne treba isključiti da se ruska strategija zasniva na formiranju radioaktivnog pojasa i trajnom ekološkom i ekonomskom uništenju Ukrajine, uz odgovarajuće lažne izgovore. Dodatni razlog za zabrinutost je ogromna proliferacija dezinformacija o krizi u Zaporožju. Ruska strana kategorički odbacuje demilitarizaciju nuklearne elektrane. Što je još jedan dokaz da je ovo talačka situacija.

Podsetimo, napadu na Ukrajinu prethodila je salva dezinformacija i priča o biološkom oružju, „nacizmu“, „genocidu“, neposrednoj vojnoj ugroženosti. Ruske dezinformacije služe kao nepogrešiv vodič za otkrivanje njihovih poteza i namera. 

Zaporoška nuklearna elektrana nije izuzetak. Pretili su ukrajinskom narodu, a sada prete celom čovečanstvu, do juče nuklearnim napadima, izazivanjem gladi, a sada i nuklearnom katastrofom. Naivni bi pitali zašto bi Rusija to uradila? Iz ruske perspektive, oni napadaju ceo demokratski poredak u Evropi, smatraju da su dezinformacijama „obavestili“ ceo svet i da mi svi treba u to da poverujemo, ili im već verujemo. Kroz prividni legitimitet uvereni su u ispravnost svojih nedela.

Tako je, Rusija se ponaša kao teroristička organizacija. Služi se uzimanjem talaca, pretnjama civilnom stanovništvu, neselektivnim i nezakonitim nasiljem uz porast isticanja političkih zahteva. Glavni element definisanja terorizma je isticanje političkih zahteva uz pretnju i primenu nasilja. Da li se ovo razlikuje od pokojnog Bin Ladena? Ne. Jedina opasnost je da država sa nuklearnim oružjem odluči da se u potpunosti odmetne i iskoristi sve svoje državne resurse suprotno postojećim pravilima i običajima. Tu obzira nema, koristi se sve što je na raspolaganju. Da li su ruske ambasade ogranci terorističkih ćelija ili legitimni predstavnici suverene države? Ostaje da svaka država “protrlja oči”,probudi se i realno sagleda situaciju. 

Ako ti nećeš da imaš posla sa Rusijom, ona će se baviti sa tobom sviđalo ti se to ili ne!

Autor je programski direktor Centra za stratešku analizu

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.