Veljanovski: Činjenica da RTS sada radi gore nego što je radio
Foto: Medija centar Beograd

Veljanovski: Činjenica da RTS sada radi gore nego što je radio

Kada je reč o izveštavanju medija u izbornoj kampanji, po tom pitanju se ništa nije poboljšalo, a da kada je reč o RTS, „situacija se pogoršala“, rekao je u emisiji Dan uživo na N1 profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski

„U danu kada je osnovana vlada Vučić je dobio u drugom Dnevniku RTS, koji treba da traje 30 minuta, 27 minuta samo za sebe. Nisu, recimo, pozvali premijera da govori o ekspozeu. Ne, pozvan je Vučić jer je on taj koji reprezentuje vladajuću koaliciju, i samo je on bitan, i to mu je RTS omogućio. U subotu je visoki predstavnik SPS bio na drugom programu RTS – hvalio je Vučića, pričao o Jasenovcu, platama i penzijama. Kako Vučiću i ostalima nije jasno da su preterali. Vode funkcionersku kampanju koja je kod nas zakonom zabranjena. I sada, pred ove izbore sve je to još intenzivnije na RTS nego ranije. Što se tiče komercijalnih televizija one ne prestaju sa promocijom Vučića. Mi sada imamo gradske izbore u Beogradu, ali na gradskoj televiziji koja ima taj status, trebalo bi da se samnjuju sve stranke koje učestvuju na izborima, ali toga nema. Svuda su samo SNS i SPS“, naveo je Veljanovski.

On je dodao i da sastanak opozicije i predstavnika RTS i RTV nije imao nikakav epilog, jer, kako je istakao, „nisu postavljena prava pitanja“.

„Nije dovoljno da opozicija kaže da oni ne rade svoj posao dovoljno dobro. Mora se konkretizovati sve, jer je činjenica da RTS sada radi gore nego što je radio“, rekao je Veljanovski.

„REM odustao od svega“

Komentarišući rad REM-a, Veljanovski je rekao i da kada nema izbora oni treba da čuvaju i kontrolišu politički pluralizam.

„Rem je odustao od svega. Neravnoteža između vlasti i opozicije stalno postoji, ali oni na to ne raguju. Ali su zato zadovoljni time što postoje programi koji su naklonjeni vlasti i oni drugi gde se može čuti kritičko mišljenje. Ali to nije dovoljno. Ni na jednoj televiziji to ne treba da bude tako, pogotovo ne na RTS-u. Na svim televizijama treba da budu prisutni svi. Isto tako REM još uvek nije objavio izveštaj o monitorngu o tome kako su se ponašale četiri televizije sa nacionalnim frekvencijama pred prethodne izbore, i to je nedopustivo. Na pretprošlim izborima postojao je izveštaj koji je pokazao veliku disproporciju između vlasti i opozicije, postojali su brojevi o tome, ali bez obzira na to nije bilo nikakvog epiloga. Mora da se zna sve to kao i da REM ima mehanizme da na nepravilnosti utiče – da kaže ko šta mora da promeni, šta ukoliko ne promeni, a onda i da uslede sankcije“, objasnio je profesor u penziji.,

„Srbija je hibridni režim, ali ne treba odustati od borbe“

Veljanovski je istakao i da Srbija dokazuje da je hibridni režim, da imamo autoritativnu kompetativnost koja apsolutno obesmišljava sve oblike političke borbe i stranačke utakmice.

„Medijski izborni uslovi se nisu promenili, ali na gradskim izborima u decembru je falila nijansa da opozicija dobije. I na pretprošlim je SNS-u bilo teško. Sve to treba da podstakne ljude da idu na izbore, to treba da im bude motiv, ta nijansa. Sada imaju objektivne šanse, da li će se to desiti – ne znam. Treba ići hrabro i motivisati građane koji su, moram da kažem, sluđeni ponašanjem opozicije. Možemo reći da su i ovi što bojkotuju i ovi što izlaze u pravu“, smatra profesor u penziji Veljanovski.

Izvor:  N1 Beograd

Medija centar Beograd/20. 5. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.