Uključi se: javno informisanje i lokalna samouprava u službi građana

Uključi se: javno informisanje i lokalna samouprava u službi građana

Mogu li građani i na koji način da učestvuju u rešavanju lokalnih problema i koje su koristi od toga na svakodnevni život?

Serijom od pet TV reportaža o uspešnim primerima građanskog učešća u procesima u lokalnim zajednicama, u okviru projekta Uključi se: javno informisanje i lokalna samouprava u službi građana, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Medija centar želi da ohrabri građane da se aktivno uključe u rešavanje lokalnih problema. Sa druge strane, reportaže treba da podignu svest lokalnih donosioca odluka i podstaknu ih da u svom radu ohrabruju što aktivnije učešće građana. Osnovna ideja je podizanje građanske svesti i rušenje tabua da bolji život zavisi od nekog drugog.

Oblasti koje su obuhvaćene projektom su socijalna zaštita i zbrinjavanja starih i nemoćnih lica i oblast očuvanja životne sredine.

Realizovano je pet reportaža koje za temu imaju projekte u koje je uključeno 11 gradova i opština, na čijim teritorijama su snimanja obavljena. To su opštine Žagubica, Žabari, Majdanpek, Negotin, Čajetina, Alibunar, Kovačica i gradovi Zaječar, Užice, Sremska Mitrovica i Šabac.

„Pomoć u kući“

Projekat realizuju opštine Žabari i Žagubica, Asocijacija za razvoj opštine Žagubica i Centar za društveno-ekonomski razvoj Žagubica.

Aktivnosti projekta odnose se na uspostavljanje održivih i kvalitetnih usluga za pomoć starim i bolesnim licima. Organizacijom pružanja ovih vrsta usluga građani i lokalne samouprave našle su način da zbrinu stara lica i obezbede nova radna mesta na poslovima socijalne zaštite.

Više od 100 lica starijih od 65 godina na područjima opština Žabari i Žagubica na ovaj način je zbrinuto i pružena im je svakodnevna nega i nadzor. Takođe, ovim projektom i akcijom zaposleno je preko 20 geronto-domaćica, žena koje do sada nisu imale ili su izgubile posao. Snimanja su obavljena u Žagubici, Žabarima i selima Osanica i Krepoljin.

Sagovornici na ovu temu bili su: Jovica Stojanić, Asocijacija za razvoj opštine Žagubica, Isidora Perić, psiholog, Tanja Sikiruš, gerontodomaćica, Sima Ljikić, korisnik usluge, Sima Surdulović, korisnik usluge.

„Ruka koja pomaže“

Projekat realizuju grad Zaječar, opštine Majdanpek i Negotin, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, centri za socijalni rad Majdanpek i Negotin.

Tema ove reportaže jesu geronto-domaćice, njih 39 koje su uz pomoć svojih lokalnih samouprava uspešno završile akreditovanu obuku za brigu o starim licima i dobile zaposlenje. U Zaječaru i Majdanpeku, lokalne samouprave opremile su poseban prostor i nabavile automobile za pružanje usluga pomoći u kući. Poseban akcenat usmeren je na pomoć starim licima u ruralnim i zabačenim mestima kojih na istoku Srbije ima mnogo.

Za potrebe ove reportaže snimanja su obavljena na područjima sve tri opštine, a sagovornici su bili: Suzana Vujović, gradska uprava Zaječar, Mira Andrijašević, direktorka Centra za socijalni rad Zaječar, Limonka Cojić, gerontodomaćica, Jovanka Mitić, korisnica usluge.

 

„Sigurna starost“

Projekat sprovode opštine Alibunar i Kovačica uz podršku Centra za liberalno-demokratske studije, Centra za socijalni rad Kovačica i Crvenog krsta iz Alibunara.

Prema istraživanjim obavljenim na teritoriji ove dve južno-banatske opštine, preko 25% starih i nemoćnih živi na granici ili ispod granice siromaštva. Procenat nezaposlenosti u selima na teritoriji ove dve opštine obuhvata preko 40% stanoništva. Zato je pomoć starim i napuštenim licima neophodna, a načini i sredstva da im se pomogne, ograničena.

Sagovornici na ovu temu bili su: Danica Čančarević, Crveni krst Alibunar, Jasmina Jezdić, organizacija „Sigurna starost“, Speranca Irina, geronto-domaćica, Julijana Margan, korisnica, Vida Bežunar, korisnica usluge.

 

„Otpad nije smeće“

Snimanja su obavljena na teritoriji grada Užica, opštine Čajetina i Zlatiboru.

Teme projekta je unapređenje sistema primarne selekcije otpada i reciklaže na teritoriji grada Užica i opštine Čajetina. Poseban akcenat dat je kompostiranju, pretvaranju zelenog otpada u humus, kog u planinskim krajevima nema dovoljno.

Sagovornici na ekološke teme i značaja zaštite životen sredine, bili su: Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, Aleksandar Tasić, koordinator projekta, Srdjan Pantović, direktor JKP Zlatibor, Bojana Božanić, opština Čajetina, Katarina Ristović, građanka Užica, Mileva Rodić, nastavnica biologije, Luka Trmčić, učenik osnovne škole.

 

„Regionalna deponija Srem - Mačva“

Projekat realizuju gradovi Sremska Mitrovica i Šabac, uz saradnju sa javno komunalnim preduzećima oba grada, kao i nevladinim organizacijama SM Omladinski centar iz Sremske Mitrovice i EKOS iz Šapca.

Regionalna deponija na teritoriji ova dva grada počela je sa radom tokom 2014. godine i predstavlja veliku nadu za rešenje adekvatnog zbrinjavanja otpada ova dva grada na obali Save. Svest građana o značaju reciklaže i važnosti odgovornog upravljanja otpadom, na niskom je nivou. Da bi se to porpavilo potrebno je konstantno informisanje i edukacija svih, pa i dece u predškolskom uzrastu.

Tema ove reportaže jesu napori lokalnih samouprava i nevladinih organizacija da podignu zaintersovanost građana za očuvanje životne sredine, kao i akcije čišćenja divljih deponija koje aktivisti zajedno sa građanima sprovode.

Sagovornici su bili: Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, Darko Berić, udruženje EKOS, Nikola Samardžić, udruženje SM Omladinski centar, Verica Đapanović, učenica iz Šapca.

 
Projekat „Uključi se: javno informisanje i lokalna samouprava u službi građana“ je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
jastuci smrtovnice osmrtnicama
unbekannte Nummer bahis siteleri marketingfutbol.club
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.