Uhapšeno 65 novinara od izbornog dana u Bjelorusiji

Uhapšeno 65 novinara od izbornog dana u Bjelorusiji

Dok traju protesti zbog rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ) je zabilježilo 160 slučajeva grubih kršenja prava novinara, uključujući proizvoljne kazne zatvora, novčane kazne i premlaćivanja.

Najmanje 19 novinara je privedeno na dan predsjedničkih izbora, u nedjelju, 9. avgusta, a ova praksa nastavljena je i tokom protesta.  Ukupno je uhapšeno 65 novinara od dana održavanja izbora, među kojima su uhapšeni lokalni i strani novinari. Pored ovoga, najmanje sedam novinara policija je teško pretukla i ozlijedila.

Udruženje je također izvijestilo da su vlasti ignorirale oko 30 zahtjeva novinara stranih medija za dozvolu da izvještavaju o izborima i nisu odgovorile na njihove upite u roku od 20 dana predviđenih zakonom, čime su vlasti, kako tvrdi udruženje, namjerno spriječile novinare da izvještavaju.

Prema Udruženju novinara Bjelorusije, državni pritisak na medije pojačao se pokretanjem kampanje za predsjedničke izbore 8. maja 2020. godine i intenzivirao pred izbore i nakon objave rezultata.

Na izborima, prema zvaničnim podacima oko 80 posto glasova je dobio Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjednik Bjelorusije. Lukašenko je predsjednik od 1994. godine, a 2004. godine ukinuto je ograničenje predsjedničkog mandata. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata, a hiljade ljudi je izašlo na proteste.

Broje medijske organizacije, među kojima i Međunarodna federacija novinara, apeluju na bjeloruske vlasti da oslobode zatvorene novinare i zaustave masovno ugrožavanje medijskih sloboda.

Izvor: www.media.ba

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.