U Vojvodini 70 odsto portala u službi propagande vlasti
Foto: Logo

U Vojvodini 70 odsto portala u službi propagande vlasti

U Vojvodini je 70 odsto portala u službi propagande vlasti, pokazala je analiza vojvodjanskog portala VOICE.

"Lokalni mediji u Vojvodini su pre propagandno glasilo vladajuće stranke, nego alat koji služi interesu svojih sugradjana", navodi se u tekstu.

Od 107 registrovanih informativnih portala u pokrajini, kako se precizira, samo njih 34 imalo je u proteklih godinu dana kritičke tekstove na rad lokalne samouprave i izvršnih organa vlasti, ili su skretali pažnju na afere i negativne pojave u društvu ili dali glas opoziciji.

VOICE je putem sajta "Onlajn mediji", čiji je osnivač Šer (Share) fondacija i koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, mapirao i analizirao sve informativne registrovane portale u Vojvodini, koji svoj sadržaj plasiraju na srpskom jeziku.

"Od ukupno 45 opština u Vojvodini, svega 11 može da se pohvali kritički nastrojenim portalima", navodi se u članku.

Od pomenuta 34 kritički nastrojena portala koje je mapirao VOICE, kako se dodaje, nisu svi poštovali Kodeks novinara Srbije, pošto su pojedini pribegavali tabloidizaciji, govoru mržnje ili lažnim vestima.

VOICE je podsetio da je na parlamentarnim izborima 2020. godine Srpska napredna stranka u Vojvodini osvojila 58,87 odsto glasova, najviše u Sremu, 66,79 odsto i naveo da je izborni rezultat po opštinama često u direktnoj vezi sa postojanjem ili nepostojanjem kritičkih medija.

Izvor: BETA

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.