MIŠLJENJA I KOMENTARI

TRGOVANJE TEHNOLOGIJOM - NOVA "TIRANIJA  KINE"
Foto: Corax za Medija Centar Beograd

TRGOVANJE TEHNOLOGIJOM - NOVA "TIRANIJA KINE"

Piše: Milan Radić/Medija centar Beograd/14. septembar 2020.

Upravo tako-nova tiranija Kine, nazvao je  američki državni sekretar Majk Pompeo kinesko trgovanje tehnologijom po svetu, posebno kada se to odnosi na 5 G mrežu i kompaniju Huawei. Opšte je poznato da  odnose između Sjedinjenih Američkih Država i  Kine karakterišu napetosti pojačane  od pojave koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu, početkom 2020. godine. Takođe je opšte poznato da ove dve države zastupaju suprotstavljene stavove i u vezi sa trgovanjem tehnologijom, kao i o Zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji je Kina nedavno nametnula Hong Kongu.

Mnogi američki zvaničnici a i mediji već duže vremena obelodanjuju da je  kineski predsednik Si Đinping pojačao partijski nadzor nad kulturom i umetnošću. Biznis i vojsku podredio je takođe partijskim interesima. Nije nikakva tajna, čak naprotiv, da su šef Kineske komunističke  partije i države i  njegovi saradnici neprijateljski raspoloženi prema svim vidovima liberalnog uticaja.

Zato su napredne tehnologije odredili kao ključni instrument za postizanje komunističke dominacije svetom. Prema kineskim strateškim planovima Kina će do 2030. godine postati tehnološki lider. Bolji poznavaoci stanja u Kini svedoče da se ti planovi ubrzanim tempom ostvaruju.

Kina je neverovatno brzo ovladala mnogim naprednim tehnologijama, posebno tehnologijom za razvoj 5G internetske mreže čime je, moglo bi se pouzdano reći, dostigla i prestigla Zapad. To je prouzrokovalo ozbiljnu zabrinutost na Zapadu, posebno u Sjedinjenim  Američkim Državama. Kinesko sistemsko hakovanje podataka koji su intelektualno vlasništvo, na primer, američkih kompanija koje sa vladom sarađuju na vojnim projektima i vladinih agencija, omogućilo im je najveći transfer informacija ali i bogatstva u istoriji.

Zato američki stručnjaci agituju za veća izdvajanja za sajber ratovanje, posebno za sajber sigurnost baza podataka vladinih agencija i kompanija angažovanih pre svega u proizvodnji oružja za Pentagon te za zaštitu svih vidova komunikacija u sajber prostoru, od države, preko kompanija do pojedinaca. Ako Amerika ne bi preduzela odgovarajuće mere, neki stručnjaci najavljuju joj apokaliptičnu blisku budućnost uvrstivši i potpunu moblizaciju ljudstva i opreme unutar Amerike jer bi cela komunikacijska infrastruktura bila onesposobljena.

”Sateliti o kojima američke oružane snage zavise radi obaveštajnih podataka komunikacije i globalnog pozicioniranja bili bi oslepljeni laserima, ućutkani visoko energetskim ometanjem ili potpuno izbačeni iz orbite antisatelitskim raketama. Komandne i nadzorne mreže koje upravljaju protokom kritičkih informacija za američke snage u borbi bile bi razbijene u paramparčad i uništene elektronskim napadima, sajber napadima i raketama.Veći deo američkih snaga ostao bi gluv, nem i slep”, navodi Christian Brose  u svojoj knjizi “ THE KILL CHAIN: Defending America in the future of high-tech warfare”. To bi se moglo dogoditi i drugim zemljama.Neki misle da Brose opet na dramatičan način preuveličava opasnost koju Kina predstavlja za američku bezbednost.

Predsednik SAD Donald Tramp i šef američke diplomatije Majk Pompeo smatraju  da čitav svet treba sarađivati,  kako bi se osiguralo da se  sve zemlje, uključujući Kinu, ponašaju na način koji bi bio u skladu sa međunarodnim poretkom.

Zato Pompeo i poziva sve zemlje koje drže do slobode i demokratije da shvate kakvu pretnju predstavlja Kineska komunistička partija.Tako je recimo London, gde je boravio Pompeo, pre par meseci naredio da se oprema kineskog komunikacijskog diva Huawei-ja potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027.godine. Poništivši odluku iz januara prema kojoj udeo opreme Huawei-ja za britansku 5G mrežu , izuzevši osnovnu telekomunikacijsku infrastrukturu, sme iznositi do 35 posto, britanski premijer Boris Džonson je zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju  opremu Huawei-ja i dao im rok od sedam godina da se reše već ugrađene opreme.

“Inače informacije koje prolaze tom mrežom kineskog porekla završiće sigurno na stolu Kineske komunističke partije “ još ranije je ustvrdio Pompeo, iako je Kina odbacila te optužbe.

Njegove nedavne posete Austriji, Češkoj ,Poljskoj i Sloveniji, državama sa kojima SAD imaju dobre odnose,u svrhu su prioriteta koji Vašington daje neutralizaciji uticaja Rusije i  Kine  na prostorima Istočne Evrope ,pozvavši taj region da se otarasi uticaja Kine.Pompeo je u svom naumu uspeo da dobije sporazum sa Slovenijom o bezbednosti njene 5G mreže i konsolidaciju ionako bliskog odnosa sa Poljskom. Austrija i Češka su odbile  da prihvate Pompeov zahtev.

Kao što je poznato Bela kuća je odobrila nove sankcije Kini, uključujući zabranu prodaje mikročipova Huawei-ju, zabranu aplikacije Tik-tok, i sankcije zvaničnicima Hong Konga.

Upoznata sa dubinom problema oko 5G mreže koju donosi Huawei,a kako na  to upozoravaju američki stručnjaci i politički lideri, Srbija se, sporazumom koji je ovih dana potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu, obavezala da će zabraniti korišćenje 5G mreže koju isporučuju neprovereni isporučioci u svojim telekomunikacionim mrežama. Tamo gde je ta oprema već prisutna pristupiće se uklanjanju opreme i drugim vidovima posredovanja u razumnim vremenskim rokovima. Tako se Srbija, čini se na vreme, obavezala da se priključi  delovanju u skladu sa međunarodnim poretkom.Da li će Kina, kao dosadašnji dobar partner Srbije, imati razumevanja ostaje da se vidi.No Vučić je ocenio, nakon svega što mu je predočeno u Vašingtonu, da je  to dobra stvar za srpske građane.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.