TEME OD ZNAČAJA ZA ŠABAC

TEME OD ZNAČAJA ZA ŠABAC

 Foto: Ванилица / CC BY-SA

INVESTICIJE

Grad Šabac je mesto značajnih potencijala, kad je reč o industrijskoj proizvodnji. Dobrom „privrednom imidžu“ opštine doprineli su strani investitori, ali i domaći privrednici.

Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslove za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativno, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.
Takođe, ne najmanje važno, Šabac ima dobar geografski položaj, što daje značajnu osnovu za glavne tokove roba i ljudi i bazu za realizaciju investicionih projekta.

U tom smislu, dve najznačajnije kapitalne investicije za Šabac, koje bi donele i dodatne vrednosti gradu i opštini su, izgradnja luke i izgradnja auto-puta Novi Sad-Ruma-Šabac.
Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Šabac „pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da rade i zarade“, kako je istaknuto i na sajtu grada. Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbiji i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Šabac nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

POLJOPRIVREDA

Pored investicionog, Šabac ima zavidan i poljoprivredni potencijal. Tome su, pored ostalog, doprinele i činjenice da se ova mačvanska opština nalazi na veoma plodnom zemljištu, da ima mešovitu klimu (panonsku kontinentalnu u severnim delovima i planinsku klimi na jugu i jugozapadu), te da raspolaže i prirodnim hidrografskim potencijalom reka Save i Drine (sa kanalskom mrežom i bogatstvom podzemnih pijaćih i geotermalnih voda). Sve ovo, kao i pažljivo planiranje razvoja poljoprivredne proizvodnje, te nemali gradski podsticaji koji ohrabruju poljoprivredne proizvođače, bili su dobar preduslov da Šabac postane plodno tle za uzgajanje svih ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura – i to na čak 76,13% ukupne površine teritorije Šapca (koliko zauzima poljoprivredno zemljište).
Potencijal za dalji razvoj poljoprivrede – svakako je i unapređenja proizvodnje, kao i podizanje kapaciteta za čuvanje i distribuciju voća i povrća – na šta će, posebno, projekat Medija centra staviti akcenat.

TURIZAM

Šabac, grad koji je i danas poznat kao „mali Pariz“ (zbog izuzetno razvijenog boemskog života u prošlosti), ili „prva varoš Srbije“ (zahvaljujući Jevremu Obrenoviću koji je Šabac izveo na evrospski put), ali i srpski Vreden (jer je za vreme Prvog svetskog rata podneo velike žrtve) - danas je moderan grad, ali koji čuva svoju tradiciju. A bogatu kulturu i istoriju na najbolji mogući način promoviše kroz turizam i više od 20 turističkih manifestacija, poput: Ruže lipolista, čivijaškog karnevala, konjičke svečanosti, međunarodnog plivačkog maratona... (što ovaj mačvanski grad stavlja na mapu manifestacionog turizma Srbije).

Pored zanimljive istorije i kulturne tradicije, Šabac je zbačajna turistička destinacija i zbog svog odličnog geografskog položaja: udaljen je od autoputa 30 km, od Beograda (i najbližeg aerodroma) 85 km, od Novog Sada 72 km, a od susednih zemalja i manje (od Hrvatske 40 km i Bosne i Hercegovine 38 km).
Medija centar će, kroz svoje medijske sadržaje predviđane ovim projektom, beogradskoj i srpskoj publici prikazati najznačajnije turističke atrakcije Šapca, poput šabačkog vašara, mišarskog višeboja, čivijade...
ŠABAČKI VAŠAR

Prvi panađuri u Šapcu bili su na Topoliku, polju preko puta fabrike „Zorka“. Zapisano je da su održavani na Đurđevdan, kao i da su kasnije premešteni na prostor nekadašnjeg hipodroma, gde se danas nalazi stambeno naselje Trkalište. Beleška Vuka Karadžića govori da su ovakvi vašari najpre bili stočni. Potom se na njima prodavala i druga roba, prvo domaće, a zatim i strane proizvodnje. Današnji vašar, najveći na Balkanu, održava se u dane Male Gospojine. Nezvanične procene kažu da u tim danima, polje Mihailovac pored Save, poseti i do pola miliona ljudi.
MIŠARSKI VIŠEBOJ

Uz Cersku bitku, Mišarski boj jedno je od najznačajnijih obeležja šabačke ratne prošlosti. Svakog trećeg vikenda u avgustu u selu Mišar, u predgrađu Šapca, svoja viteška umeća u folklorno-takmičarskom nadmetanju iskazuju mladić, boreći se za titulu Mišarskog junaka. Junak postaje najuspešniji mladić u disciplinama: seča lubenica, kurirsko jahanje, bacanje koplja, a sem titule dobija plašt i pehar.

ČIVIJADA

Čivijada, kao manifestacija, pokušava da živim održi mit o šeretluku Šapčana. Svake godine u dane vašara, formira se najčudnija država na svetu - Čivijaška republika sa predsednikom, vladom i ministrima sa jednogodišnjim mandatom i svojom valutom. Ovi portfelji dostupni su samo onim „političarima“ satiričnog duha i punim humora.

KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE, kao deo turističkog potencijala Šapca

Bogata istorija ostavila je Šapcu kulturno, ali i arhitektonsko nasleđe – značajna zdanja među kojima su: tvrđava iz 15. veka, „Lipa“ (kuća prote Jovana Pavlovića), Narodni muzej, Crkva svetog Petra i Pavla, biblioteka, tržnica, Krsmanovića kuća, pozorište...

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.