TEME OD ZNAČAJA ZA LAZAREVAC

TEME OD ZNAČAJA ZA LAZAREVAC

INVESTICIJE (PRIVREDA I POLJOPRIVREDA)

Grad Lazarevac središte je jedne od 17 beogradskih opština koja se prostire na 389 kvadratna kilometra u srednjem toku reke Kolubare.
Od Beograda, glavnog grada Srbije, Lazarevac je udaljen 55 kilometara. Teritorijom opštine prolaze Ibarska magistrala i železnička pruga Beograd- Bar, a saobraćajnu mrežu dopunjuju i magistralni put prema Aranđelovcu, Valjevu i Obrenovcu kao i više regionalnih puteva. Transport ogromnih količina uglja do termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu obezbeđuje industrijska pruga koja povezuje pogone rudarskog basena „Kolubara.

Povoljan geografski položaj, prirodne karakteristike i višegodišnji rad na industrijskim zonama, garancija su spremnosti za dobrodošlicu investitorima u Lazarevac.
Prednost Lazarevca je odličan geografski položaj. Nalazi se u neposrednoj blizini glavnih i na trasi je budućih evropskih koridora, a neposredna blizina aerodroma, kao i izlaz na reku, zajedno sa odgovarajućim lokacijama i velikim potencijalom za razvoj turizma preduslov su za uspešnu saradnju koju ova opština nudi investitorima.
Lazarevac je mesto značajnih potencijala, kad je reč o industrijskoj proizvodnji. Dobrom „privrednom imidžu“ opštine dodatno bi doprineli strani investitori, ali i domaći privrednici.
Važno je istaći i da lokalna samouprava ima veoma važnu ulogu u privrednom razvoju, što posebno dolazi do izražaja u kreiranju mikro uslove za pospešivanje razvoja biznisa i za privlačenje novih investicija. Od njene efikasnosti na administrativnim poslovima, preko obezbeđenja komunalno infrastrukturno opremljenih lokacija, do lokalne infrastrukturne razvijenosti - često zavisi uspeh u privlačenju investicija. Uloga lokalne samouprave se pomera sa administrativne, ka strateškom upravljanju održivim razvojem.

Pokretač privrednog razvoja svakako je Rudarski basen Kolubara. Pa ipak, ne samo što nije jedini, već i druge, različite, grane privrede doprinose razvoju opštine. Plodno zemljište još je jedan prirodni resurs koji je uslovio razvoj prehrambene i prerađivačke industrije.
Voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji pogoduje blizina beogradskog tržišta, te se ona razvija uz primenu savremenih agrotehničkih mera, navodnjavanja, gajenja modernih sorti, korišćenje plastenika i staklenika.

Pred Lazarevcem su u 2017. velike investicije: kako infrastrukturne u gradu, tako i kapitalne, koje će doneti novu, dodatnu, vrednost ovoj opštini.
Pa ipak, nedovoljno je poznato zašto je upravo Lazarevac pouzdan partner svima koji žele više i bolje, svima koji su spremni da rade i zarade.
Medija centar će, kroz ovaj projekat građanima Srbiji i potencijanim domaćim i inostranim investitorima približiti ideju investiranja u ovu opštinu, tako što će (potencijalnim) partnerima kao i građanima, informisanjem pojasniti zašto (i kako) Lazarevac nudi značajne komplekse komunalno opremljenog zemljišta, efikasan i brz postupak dobijanja dozvola za gradnju kao i stručne saradnike koji će na najbolji način ostvariti sve zamisli.

 

TURIZAM

Lazarevac je opština koja je i danas poznata kao mesto kulturnih manifestacija i kulturno-istorijskih lokacija koje mogu da privuku brojne turiste iz zemlje i inostranstva.
Uporedo sa sve ozbiljnijim razmišljanjima o svestranom unapređenju poljoprivredne proizvodnje, i turizam izbija u prvi plan. Već sada se putnicima koji Ibarskom magistralom iz Beograda kreću ka Valjevo, Čačku, Užicu, Zlatiboru i Tari, ili se sa Kopanika, iz Novog Pazara i Kraljeva vraćaju ka Beogradu, Novom Sadu, iz Lazarevca poručuje: „Nemoj moju kapiju da prođeš“.

Predlažu im se različiti turistički programi:

Industrijski turizam: obilazak površinskih kopova uglja, „mesečev pejsaž“ sa vidikovca Volujak. Proizvodnja uglja zahteva skidanje plodnih oranica, izmeštanje reka i nestajanje sela, a kada se eksploatacija okonča, ostaje površina koja liči na mesečev pejzaž. To je neminovnost i danak koji ovaj kraj plaća za dobro cele zemlje. Ipak, novonastalo okruženje ima sjajne kapacitete koji se u Lazarevcu planiraju iskoristiti na pravi način.

Jedan deo tih površina je rekultivisan. Brdovita područja pošumljena su, a u udolinama formirana su mala jezera, što ovaj prostor čini idealnim za rekreativni odmor. Na ovim prostorima postoji preko dvadeset malih jezera okruženih živopisnom šumom. Sve su to potencijali koji se mogu iskoristiti kako za rekreativni tako i za sportski turizam. Kulturno-istorijsko nasleđe: spomen-obeležje knezu Stanoju, jednom od prvih koga su dahije pogubile uoči Prvog srpskog ustanka; Staro vojničko groblje, Spomen-kosturnica poginulih u Prvom svetskom ratu, Vrače brdo kao podsetnici na čuvenu Kolubarsku bitku, Moderna galerija, ambijentalna celina „Kamengrad“, „Čarobni vrt“ vajara Bogosava Živkovića u selu Leskovcu, izuzetna turistička atrakcija koja je postala poznata široj javnosti kada ju je posetio nekadašnji američki predsednik Džimi Karter. Verski turizam: Hram Svetog velikomučenika Dimitrija - Spomen kosturnica ratnika izginulih u Kolubarskoj bici 1914. godine, crkve brvnare u Vreocima, Baroševcu i Brajkovcu, manastir u Ćelijama u kome su, po legendi, boravili Sveti vrači Kuzman i Damjan...

Sportsko-rekreativni turizam: savremeni Sportski centar, strelište „Tamnava“, jezero Očaga i još 20 jezera u okolini Lazarevca. Rekreativni kompleks Očaga zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi Lazarevca. Leži neposredno uz magistralni put prema Čačku, Užicu i dalje prema moru. Udaljen je od Beograda svega 55 km. Jezero ima izvorsku vodu koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima i podleže propisima rečnih voda koje se koriste za kupanje i sportove na vodi. Dubina jezera je 6 metara, a kapacitet oko 6.000 kupača dnevno. Izgrađene su dve olimpijske skakaonice sa po tri nivoa, tobogan sa bazenom za decu i omladinu. Prostor oko samog jezera je zatravljen i uređen stazama za šetače i klupama. Oko jezera su urađeni tereni za male sportove ( odbojka na pesku, fudbal na pesku... ). Jezero je osvetljeno tako da se i noću može koristiti za različite manifestacije. Posetiocima su na raspolaganju restoran i veliki parking. To je veliki kompleks koji je samo delom izgrađen, a pruža mogućnosti za pravljenje sportskog kampa, ili vikend odmarališta, nadomak Beograda sa svim mogućim pratećim sadržajima.

Medija centar će, kroz svoje medijske sadržaje predviđane ovim projektom, beogradskoj i srpskoj publici prikazati najznačajnije turističke atrakcije i potencijale Lazarevca.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.