Suze, posekotine, podlivi: "Priznanje" Romana Protaševiča
Foto: Printscreen Youtube (On Demand News)

Suze, posekotine, podlivi: "Priznanje" Romana Protaševiča

Juče je na jednoj beloruskoj nacionalnoj televiziji emitovan intervju sa uhapšenim beloruskim novinarom Romanom Protaševićem. Tokom njega priznao je svoju ulogu u antivladinim protestima. Osim kontradiktornih stvari koje je izrekao tokom intervjua, ono što je mnogima "upalo u oči" su i modrice po njegovom licu, te je zaključak kako njegove porodice, tako i ostalih, da je ovaj intervju rađen pod prinudom.

„Neke svoje odluke sada smatram pogrešnim“, nastavio je Protasevič, i dodao kako poštuje Lukašenka i kako to ne bi trebalo dovoditi u pitanje.

„Gotovo sam siguran da će me javno osuditi, ali nije me briga šta će oni reći. Odmah sam priznao svoju krivicu za organizovanje masovnih neovlašćenih protesta“, rekao je Protašević.

„Dosta sam kritikovao Aleksandra Grigorijeviča, ali kada sam se više uključio u politiku, počeo sam da shvatam da on radi ispravno i poštujem ga“, rekao je.

Na kraju jedno i po satnog intervjua koji je u četvrtak uveče emitovan na beloruskom nacionalnom kanalu ONT, Protasevič je počeo da plače i rukama prekrio lice.

Tada mu se na rukama videlo nešto nalik posekotinama ili podlivima, a tokom celog intervjua pomerao je samo desnu ruku, ostavljajući levu naslonjenu na koleno, što je dovelo do spekulacija na društvenim mrežama.

Otac 26-godišnjaka Dmitrij Protasevič rekao je da to dokaz „zlostavljanja, mučenja i pretnji“.

„Poznajem svog sina vrlo dobro i verujem da nikada ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže šta oni hoće“ rekao je, dodajući kako mu je bilo mučno da gleda intervju.

„Ja sam veoma zabrinut“, kaže.

Franak Viacorka, viši savetnik opozicione liderke Svetlane Tihanovske u četvrtak je kako je ceo interviju veoma čudan.

„Bolno je videti priznanja Protaseviča. Njegovi roditelji veruju da je mučen. Ovo nije Roman, znam“, rekao je on.

„On je talac režima i moramo učiniti sve da se oslobode njega i ostalih 460 političkih zatvorenika“, napisao je na Tviteru.

Izvor: Nova.rs

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.