Sutra predstavljanje predloga izmena Kodeksa
Foto: Logo

Sutra predstavljanje predloga izmena Kodeksa

Savet za štampu će sutra, 2. aprila, u Press centru predstaviti predloge izmena Kodeksa novinara Srbije. Javna rasprava će trajati do 7. maja.

O predlozima će govoriti članice i članovi Radne grupe za izradu predloga izmena Kodeksa novinara Srbije.

Kodeks novinara Srbije, kojeg svaki profesionalni novinar ima obavezu da se pridržava, UNS i NUNS usvojili su još 2006. godine. U međuvremenu, nove tehnologije i razvoj Intereneta uneli su promene u način novinarskog rada i otvorili i nove etičke dileme.

Takođe, i Savet za štampu, čija Komisija za žalbe već 13 godina odlučuje o žalbama zbog kršenja Kodeksa, na osnovu svog iskustva i monitoringa rada medija, zaključila je da bi neke odredbe Kodeksa trebalo izmeniti, precizirati ili pojasniti.

Zbog toga smo, u saradnji sa svojim osnivačima (UNS, NUNS, Asocijacija medija i Lokal pres) pripremili predlog izmena Kodeksa, u čiji tekst su, između ostalog, unete odredbe koje se odnose na upotrebu veštačke inteligencije, moderiranje komentara, pravo na zaborav, ali i precizirane odredbe koje se odnose na privatnost i dostojanstvo ljudi o kojima se piše, odnos prema izvorima.

Savet za štampu poziva sve zaiteresovane strane da se upoznaju sa predloženim izmenama i uključe u javnu raspravu koja će trajati do 7. maja 2024. godine.

Izvor: Savet za štampu

Medija centar Beograd/1. 4. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.