Šest saveta Međunarodne federacije novinara za jednake plate u medijima
Foto: Canva

Šest saveta Međunarodne federacije novinara za jednake plate u medijima

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana jednakih plata koji se obeležava 18. septembra, Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je šest saveta za medije kako da postave jednake plate u redakcijama.

Mediji bi prema savetima IFJ-a trebalo da koriste transparentne platne razrede u redakcijama, kao i da javno oglašavaju sva slobodna radna mesta, ali i da uspostave politiku jednakih mogućnosti. Mediji bi trebali provoditi godišnje ocenjivanje svih zaposlenika, provođenje revizije jednakih plata na radnim mjestima, što uključuje prosječne plate muškaraca i žena, i da objave rezultate. Takođe bi se trebali pobrinuti da se oni koji koriste porodiljski dopust vrate na isto radno mjesto s istim uslovima rada i platom.

Predsednica Veća za ravnopravnost polova IFJ-a Maria Angeles Samperio kazala je da razlika u platama između spolova predstavlja veliku društvenu nepravdu u novinarskoj profesiji i da je vrijeme da mediji tretiraju svoje radnike jednako, bez obzira na spol i porijeklo.

Prema njenom mišljenju, savjeti IFJ-a su dobra polazna tačka za navedeno i mogu da potiču medije da ih koriste i da zajedno sa sindikatima rade kako bi razvili snažnu politiku transparentnosti u svojim redakcijama.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), kako ističe IFJ, žene su globalno plaćene 20 posto manje od muškaraca, a nema izuzetaka ni u novinarstvu.

Iako neke medijske kuće tvrde da su usvojile platne razrede, IFJ navodi da se pristup napredovanjima, bonusima, primanjima u naturi obično ne objavljuju.

Povrh svega, majčinstvo je još jedan faktor koji, naglašava IFJ, dodatno utiče na karijeru žene.

IFJ podsjeća da su skandali s platama na BBC-ju pokazali da čak ni javni emiteri koji moraju poštivati misiju javnog servisa i koji su prihvatili čvrstu politiku za poboljšanje rodne ravnopravnosti u redakciji, nisu uspjeli jednako platiti svoje zaposlenike. Najmanje 700 novinarki dobilo je povećanje plata nakon sudske presude iz 2020. kojom je potvrđeno da je voditeljica Samira Ahmed bila plaćena šest puta manje od svog kolege koji je vodio sličan program.

Na Međunarodni dan jednakih plata koji se obilježio juče, IFJ je u saopštenju podsjetio vlade na važnost usvajanja strogih zakona o jednakosti plata. Takođe, ova globalna federacija novinarskih sindikata je pozvala medije da usvoje jasna načela transparentnosti plata slijedeći njihovih šest savjeta za jednake plate.

Izvor: IFJ/Media.ba

Medija centar Beograd/19. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.