Saopštenje HOLJP povodom Dana sjećanja na srpske žrtve Oluje i prisustva zvaničnika Srbije i Republike Srpske u Prijedoru
Foto: Logo

Saopštenje HOLJP povodom Dana sjećanja na srpske žrtve Oluje i prisustva zvaničnika Srbije i Republike Srpske u Prijedoru

U Helsinškom odboru za ljudska prava, smatramo potpuno neprimjerenim, da se „Dan sjećanja“ na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije  „Oluja“, obilježava u Prijedoru. Tim postupkom, politički i vjerski lideri, te institucije Srbije i Republike Srpske, demonstriraju nepoštovanje više od 3000  prijedorskih  žrtava ratnih zločina. Za proces pomirenja u regionu, izuzetno je važno suočavanje sa prošlošću i preuzimanje odgovornosti, a ratna prošlost u Prijedoru su logori i masovne grobnice za nevine civile, žene i  djecu. Niko pred tom činjenicom nema pravo da zatvara oči, i niko ne treba da pokušava, da komemoracijom  žrtvama „Oluje“,  poriče ili relativizira zločine  počinjene u Prijedoru.

Poražavajuće je saznanje, da u proteklih, skoro trideset  godina, lideri u regionu nisu napravili neophodni  civilizacijski iskorak u  odnosu prema žrtvama.  Žrtve ratnih zločina u „Oluji“, kao i žrtve ratnih zločina u Prijedoru, zaslužuju najdublji pijetet, i nedopustivo je, da se njihovo stradanje i tragedija, koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Priznavanje grešaka iz prošlosti je naša obaveza prema žrtvama, ali i prema generacijama koje dolaze. Bez priznavanja grešaka iz prošlosti, nema mirne i stabilne  budućnosti.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.