MIŠLJENJA I KOMENTARI

Regionalna ekonomska integracija je put kojim treba ići
Foto: Fond

Regionalna ekonomska integracija je put kojim treba ići

Medija centar Beograd/21. decembar 2022.

Povodom održavanja konferencije #JedanRegionJednoTržište –Korak ka zajedničkom tržištu EU u Novom Sadu, koji je domaćin dvodnevnog susreta zvaničnika regiona Zapadnog Balkana u cilju produbljivanja regionalne saradnje, Medija centar Beograd je obavio razgovor sa Aleksandrom Simurdićem, direktorom Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Kako navodi naš sagovornik, od 2016. godine, platforma #JedanRegionJednoTržište, okuplja političke predstavnike regiona, predstavnike regionalnih organizacija, društveno angažovane mlade i aktere lokalnog ekonomskog razvoja u regionu Zapadnog Balkana, koji rade na poboljšanju poslovnog okruženja na lokalnom nivou poštujući standarde evropskog zajedništva. 

Simurdić ističe da projekti koje regionalne inicijative sa sobom nose – putevi, mostovi, železničke linije i energetske mreže, a o kojima će biti reči u Novom Sadu, nisu samo simbolički važni, već predstavljaju osnov za ekonomski razvoj i unapređenje konkurentnosti regionalnih privreda i kompanija pojedinačno. „Upravo na tom polju, uloga i značaj lokalnih vlasti, koje su u najbližem, direktnom kontaktu sa građanima je od nemerljivovog značaja, stoga godišnji susreti u Novom Sadu predstavljaju značajan doprinos produbljivanju ekonomske saradnje u našem regionu“, objasnio je on.

Teme ovogodišnje Konferencije obuhvatiće pitanja koja regionalne inicijative nameću, u okvirima trenutne situacije u istočnoj Evropi i njegovog društvenog i ekonomskog uticaja na Zapadni Balkan. 

Simurdić podvlači da je ideja je da se na ovogodišnjem događaju podstakne i inicira dijalog o izazovima, potencijalnim rešenjima i aktivnostima koje bi pomogle da se lokalne vlasti u većoj meri angažuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji i „osposobe veću apsorbciju sredstva koja su usmerena na društveno-ekonomski razvoj, uz teme jačanja lokalnog obrazovnog sistema i procesa digitalizacije“.

Po njegovim rečima, građani Zapadnog Balkana se susreću sa gotovo identičnim izazovima, a u tom svetlu regionalni procesi mogu mnogo da ponude – jedan region jedna ekonomija, jedinstven investicioni i informacioni prostor.

„Procene pokazuju da regionalna ekonomska integracija može doprineti bruto društvenom proizvodu između jedan i tri odsto ukoliko nivo integracije dostigne nivo Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, odnosno između dva i četrnaest odsto u slučaju dostizanja evropskog nivoa integracije. Dakle, regionalna ekonomska integracija, zajedničko tržište, bez svake dileme, put je kojim treba ići“, poručio je Simurdić. 

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ smatra da su postojeće regionalne inicijative komplementarne, pri čemu prema njegovim rečima jedna drugu ne isključuju, već naprotiv, nadograđuju, trasiraju put da se promet roba, usluga, kapitala, ljudi i radne snage ostvari među državama regiona pre formalnog članstva u Uniji i time se poveća konkurentnost regiona i regionalnog tržišta.

„Ukidanje prepreka, barijera i granica u interesu je svih. Integrisano tržište od 18 miliona stanovnika je konkurentnije i atraktivnije na evropskoj i globalnoj sceni, a u osnovi nosi olakšano poslovanje, putovanje, rad i studiranje“, kaže Simurdić.

Upitan da prokomentariše koje su ključne prepreke za dalji ekonomski razvoj regiona, naš sagovornik navodi da su to stanje vladavine prava – od pravosuđa, preko borbe protiv korupcije do sistema provere i ravnoteže, a dodatno i poverenje.

„Ekonomska saradnja koja se zasniva na obostranom interesu i zahteva uzajmno poverenje, put je ka ekonomski osnaženom Balkanu. Moramo imati i pokazati sposobnost da pomenuto prihvatimo i odlučnost da isto sprovedemo“, ističe Simurdić. 

Po njegovoj oceni, održivost regionalnih incijativa, međusobna povezanost Zapadnog Balkana i evropeizacija regiona nije moguća ukoliko procesi nisu podržani širim društvenim konsenzusom. „Konsenzus je moguć pod uslovom da su procesi inkluzivni. Stoga je i ovogodišnje izdanje Konferencije u Novom Sadu značajan prilog tezi da smo u stanju da razgovaramo na bazi temeljnih analiza i argumenata, da debatujemo, da se slažemo ili ne, ali da smo spremni da se čujemo, saslušamo i razumemo“, zaključio je Simurdić. 

Događaj se sprovodi u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Regionalnog foruma mladih lidera regiona, uz podršku Grada Novog Sada, a u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV). 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.