Predstavljanje istraživanja "Navodno pravo" - Pravo na vodu u Republici Srbiji
Foto: Medija centar Beograd

Predstavljanje istraživanja "Navodno pravo" - Pravo na vodu u Republici Srbiji

 

Konferencija za medije Inicijative Pravo na vodu

Srbija se, uporedo sa energetskom krizom, suočava sa krizom vodnih dobara. Ova godina je još jedna u nizu u kojoj su stanovnici velikog dela Srbije bili suočeni sa restrikcijama u vodosnabdevanju ili potpunim nestankom vode. U nekoliko opština je proglašena vanredna situacija, a u nekim slučajevima je intervenisala i vojska.

Nažalost, sve ovo nije bilo dovoljno da pitanje vode i vodosnabdevanja postane važno društveno pitanje, kako bi se konačno krenulo u pravcu rešavanja i pripreme za godine koje će sigurno biti još teže nego ova.

Uviđajući obim problema i važnost hitnog reagovanja, istraživački tim inicijative Pravo na vodu je uradio analizu upravljanja vodom i vodnim dobrima u Srbiji, domaćeg i međunarodnog pravnog okvira koje reguliše pravo na vodu, kao i analizu dostupnosti ispravne vode iz perspektive javnog zdravlja.

Istraživanje je sprovedeno kroz analizu dokumenata i dostupnih podataka ali i kroz seriju intervjua sa relevantnim stručnjacima za oblast voda na osnovu kojih su formulisane preporuke i predlozi za javne politike kojima bi se unapredilo stanje u sektoru voda u Srbiji i obezbedilo pravo na čistu pijaću vodu svim građanima Srbije.

Teme:

- Voda i javno zdravlje

- Pravo na vodu i međunarodno pravo ljudskih prava

- Integralno upravljanje vodnim dobrima u Republici Srbiji

Na konferenciji za štampu, prisutnima će biti predstavljeni glavni uvidi istraživanja kao i preporuke a prisutni novinari će moći da dobiju primerak celokupnog istraživanja.

Urednici istraživanja:

  • Iva Marković 

  • András Juhász

Istraživački tim koji čine: 

  • dr socijalne medicine Aleksandar Stevanović

  • pravnik Danilo Ćurčić 

  • politikološkinje Iskra Krstić i Žaklina Živković

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.