Poverenik naložio – BIA da obavesti N1 o „tajnom dokumentu“ koji je čitao Vučić

Poverenik naložio – BIA da obavesti N1 o „tajnom dokumentu“ koji je čitao Vučić

Bezbednosno informativna agencija ima rok da do kraja sedmice televiziju N1 obavesti da li poseduje dokumenta sa oznakom državna tajna, koja je predsednik Vučić prošlog avgusta čitao u jutarnjem programu Pinka. Poverenik za informacije od javnog značaja, naložio je BIA i ukoliko poseduje tražene dosijee, da ih dostavi televiziji N1. Ako BIA to ne uradi jedino što je preostalo jeste da se pokrene postupak pred Upravnim sudom.

Prošlog avgusta predsednik Vučić učinio je presedan, malo poznat u svetu, kada je hrpu dokumenta sa oznakom „državna tajna“ čitao uživo, na Pinku. Tvrdio je da je BIA od 2007. do 2011. prisluškivala brojne strane obaveštajce i bezbednosno interesantne osobe, ali samo da bi saznala, šta on planira, pošto je sa svim tim ljudima redovno kontaktirao.

„Ali sam naravno radio najnormalnije sa ljudima iz ambasade, kao predsednik stranke, i tada je već SNS osnovan, oni su uzeli Ruse, Amerikance, Francuze i Mađare, da bi mogli da vide moju politiku i prema regionu, Evropljanima i velikim silama, sa Markom Čadežom, da bi pokrivali odnos prema Nemačkoj, Vladimir Božović koji je predstavljen kao indikativan, kao dostavljač info službama Crne Gore“, rekao je tada Vučić.

Ovog avgusta, Poverenik za informacije od javnog značaja nalaže BIA da postupi po žalbi novinara televizije N1 Đorđa Naskovića, koji je tražio pristup informacijama od javnog značaja još u septembru prošle godine jer je predsednik rekao da je sa dokumenata skinuta oznaka državne tajne. BIA na taj zahtev N1 nikada nije odgovorila.

„Nalaže se Bezbednosno informativnoj agenciji u Beogradu, da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema ovog rešenja, obavesti Đorđa Naskovića, novinara TV N1 da li poseduje dokumente sa kojih je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije opozvao oznaku tajnosti i zatim ih 1. avgusta 2019. godine čitao u jutarnjem programu TV PINK, kao i da mu, ukoliko poseduje navedene dokumente, u istom roku, dostavi njegove kopije“, naveo je Poverenik.

U jeku afere, brojni sagovornici N1 ovaj Vučićev potez ocenili su kao jednu od najvećih kompromitacija službe od njenog nastanka.

Poverenik smatra da ono za šta je predsednik procenio da više nije tajna, više ne sme biti tajna ni za novinare.

„Poverenik nalazi da tražene informacije treba da budu dostupne javnosti, što je u skladu sa članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojima je između ostalog, propisano da pravo na slobodu izražavanja uključuje slobodu posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice“, dodao je.

Novinare N1 zanimalo je i kada je tačno predsednik opozvao tajnost sa dokumenata. S obzirom na to da je na njima, kada su izneti pred kamere, i dalje je pisalo „državna tajna“.

„Jel vi stvarno mislite da ja znam šta sam radio 1. avgusta?“, pitao je Vučić 2019.

Na to pitanje predsednik nije odgovorio ni godinu dana kasnije.

Autor: Jelena Zorić Izvor: N1

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.