Podrška istraživačkom novinarstvu i komisija za ocenu koliko je “žuta” štampa: Šta u programu SNS-a piše o slobodi medija?
Foto: Printscreen YT/RTV VOJOVODINA

Podrška istraživačkom novinarstvu i komisija za ocenu koliko je “žuta” štampa: Šta u programu SNS-a piše o slobodi medija?

Ako je srpsko društvo regresiralo u nekoj oblasti pod vlašću Srpske napredne stranke to je onda sloboda medija.

Ilustracije radi, poslednji indeks slobode medija Reportera bez granica smestio je Srbiju na 91 mesto u svetu na listi na kojoj je rangirano 180 zemalja. U istom izveštaju, ali iz 2013. godine, Srbija je stajala na znatno boljem, 63 mestu u svetu.

Međutim, i tadašnja medijska slika za Srpsku naprednu stranku bila je “neprimerena evropskom putu Srbije”.

Naime, Srpska napredna stranka je u oktobru 2011. godine, ne mnogo pre raspisivanja izbora na kojima će doći na vlast, objavila programsku platformu pod nazivom – Bela knjiga “Programom do promena”.

U knjizi su bila pobrojana programska načela stranke, podeljena u 20 oblasti. Devetnaesto poglavlje nosi naziv – “Sloboda medija – osnov i uslov demokratije”.

Osim ocene da je tadašnja medijska slika neprimerena evropskom putu, u programu SNS-a se ističe da demokratija i građanska javnost može da postoji samo uz postojanje slobodnih i uređenih medija.

“SNS se zalaže za slobodu medija, institucionalnu podršku istraživačkom novinarstvu, kao i za preglednu vlasničku strukturu medija i izvora njihovog finansiranja, bilo da su u pitanju lokalni, ili regionalni mediji. Srpska napredna stranka će se zalagati za nezavisnost medija i novinarstva, uz poštovanje svih relevantnih zakona i kodeksa ponašanja, kako se ne bi ugrozile ostale demokratske vrednosti poput dostojanstva i prava na privatnost”, navodi se u Beloj knjizi SNS-a.

U programu se dodaje da SNS smatra da je potrebno razmotriti neophodnost postojanja ovolikog broja televizija sa nacionalnom frekvencijom, uz istovremeno pospešivanje i ubrzanje procesa digitalizacije u srpskim televizijama, kao i uvođenje internet televizija.

“U cilju povećanja životnog standarda i nezavisnosti novinara i medija, kao i razvoja štampe, Srpska napredna stranka će se boriti za ukidanje poreza na štampane medije, osim onih koje će nezavisan i stručni organ proglasiti ‘žutom’ štampom”, ističe se u programu uz dodatak da će svaki oblik cenzure i političkog uticaja na medije biće strogo sankcionisan.

Iako je od usvajanja ovog programa prošlo više od dvanaest godina, SNS nije smatrao da je potrebno da ga ažuriraju.

Izvor: Danas/V.J.

Medija centar Beograd/20. 11. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.