OEBS: Nobel dodeljen novinarima pokazuje suštinsku ulogu nezavisnih medija SVET Autor:Beta08. okt. 202120:48 > 20:50

OEBS: Nobel dodeljen novinarima pokazuje suštinsku ulogu nezavisnih medija SVET Autor:Beta08. okt. 202120:48 > 20:50

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro je izjavila da Nobelova nagrada za mir, dodeljena novinarima, pokazuje suštinsku ulogu nezavisnih medija i pravo novinara da svoj posao obavljaju bezbedno. "Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir naglašava značaj ove suštinske osnove demokratije i mira. Takođe naglašava suštinsku ulogu nezavisnih medija i pravo novinara da svoj posao obavljaju bezbedno, bez straha od odmazde", navela je ona u pisanoj izjavi.

Nobelova nagrada za mir dodeljena je novinarima Mariji Resi sa Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je Norveški Nobelov komitet.

Ribeiro je navela su se mnogi novinari Nove Gazete čiji je Muratov osnivač, godinama trpe uznemiravanje i zastrašivanje, ali su i dalje „izvanredan“ primer nezavisnog i hrabrog novinarstva u javnom interesu.

Za Resu je naglasila da uprkos napadima i uznemiravanju tokom cele njene karijere, nije odustala od naglašavanja važnosti slobode medija.

„Njena neumorna hrabrost i novinarske veštine, podsećaju na važnost kvalitetnog novinarstva“, navela je predstavnica OEBS-a.

Resa (58) je 2012. suosnivač informativnog vebsajta Rapler (Rappler) koji je usmerio kritičnu pažnju na kontroverznu kampanju protiv droge režima filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, naveo je Nobelov komitet.

Ona i Rapler su takodje „dokumentovali kako se društveni mediji koriste da šire lažne vesti, uznemiravaju protivnike i manipulišu javnim diskursom“.

Muratov je jedan od osnivača nezavisnog ruskog lista Nova Gazeta 1993.

Izvor: N1

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.