NVO i medijske organizacije osudile govor mržnje prema novinarima N1 i Nove S

NVO i medijske organizacije osudile govor mržnje prema novinarima N1 i Nove S

Veliki broj organizacija civilnog društva i predstavnika medija oštro je osudio govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra.

"Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao antisrpske i da se mogu opisati rečima strani plaćenik, domaći izdajnik. Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisnemedije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ističe se i da ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da "normalizuje" čineći je društveno prihvatljivom.

"Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u Nacionalnom parlamentu koji se emituju uživo putem RTS -a kreira neprijateljsko okruženje koje ukrajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima. O tome svedoči broj incidenata učinjen na štetu novinara u 2020. godini zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (27 fizičkih napada, 47 pretni, 10 napada na imovinu i 83 pritiska). Time Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama", dodaju potpisnici saopštenja.

Napominje se i da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

"Iz tog razloga pozivamo Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu. O ovom i sličnim incidentima obavestićemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom slobode izražavanja", navode organizacije i udruženja.

Osudu napada na novinare potpisali su: Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbedosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politike, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta i Vojvođanski građanski centar.

Izvor: N1 Beograd

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.