NUNS: Snažna podrška novinarima u Belorusiji, vlasti te zemlje da prestanu sa torturom

NUNS: Snažna podrška novinarima u Belorusiji, vlasti te zemlje da prestanu sa torturom

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da pruža nedvosmislenu podršku nezavisnim novinarima i medijima u Belorusiji, i da "poziva beloruske vlasti da prestanu sa torturom nad njima".

"Novinarke Belsata Katarina Andreva i Darja Čulkova nalaze se u pritvoru još od 15. novembra. Privedene su zbog izveštavanja o nasilnoj represiji organa vlasti tokom protesta u Minsku. One su optužene da su aktivno učestvovale, pa čak i vodile grupne akcije koje grubo krše javni red i mir uz pomoć uživo prenosa, što je tobože rezultiralo zastojem u javnom i gradskom prevozu. Preti im do tri godine zatvora", naveo je NUNS.

 

Udruženje novinara Belorusije zabeležilo je tokom 2020. godine da su vlasti 477 puta hapsile novinare, 62 novinara su bila izložena nasilju, te je zatvoreno 50 medija, a sveukupno su novinari proveli oko 1.200 dana u zatvoru.

NUNS podseća da je i Srbija tokom julskih demonstracija prošle godine, povodom najave ponovnog uvodjenja policijskog časa zbog epidemije korona virusa, imala "višednevni problem nemilosrdnog ponašanja nad novinarima, koji su svoj posao radili profesionalno i u javnom interesu". Tokom tih dogadjaja zabeleženo je 29 napada i pretnji, odnosno jedno hapšenje novinara.

"Zato kolege i koleginice iz Belorusije ne smeju da budu usamljeni i odbačeni u ovoj borbi, budući da mnoge vlasti širom sveta, na svoj način, pokušavaju raznim sredstvima da uguše slobode govora i pisanja, odnosno da ih stave pod kontrolu", istakao je NUNS.

Takodje, NUNS poziva vlast u Srbiji da reaguje na kontinuirano nasilje koje se sprovodi nad novinarima u Belorusiji, i kako je saopšteno, uputiće zvaničan protest Ambasadi Belorusije u našoj zemlji.

Izvor: BETA

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.