Neuspelo izmirenje KRIK-a i sudije Apelacionog suda: Kako će suđenje uticati na novinare i slobodu izražavanja
Foto: Printscreen YT/N1 Srbija

Neuspelo izmirenje KRIK-a i sudije Apelacionog suda: Kako će suđenje uticati na novinare i slobodu izražavanja

Izmirenje novinara KRIK-a i sudije Apelacionog suda i njenog supruga danas nije uspelo, jer urednik istraživačkog portala nije prihvatio uslov koji mu je postavila sudija koja ga i tuži, kako bi odustala od tužbe. Zbog toga, suđenje protiv KRIK-a počinje u septembru.

U zgradu suda Dušanka Đorđević, apelacioni sudija i njen suprug Aleksandar, beogradski advokat nisu došli služebeno, već privatno. Pred sudnicom čekao ih je glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Imali su zakazano izmirenje, jer su Dojčinovića i njegovu koleginicu tužili po privatnoj krivičnoj tužbi.

Kamera N1 nije ih snimila ni pre ni posle ročišta. Bilo je očekivano, jer sama sudija ne želi da se praktično ni njeno ime ne pomene na sajtu medija koji izveštava o kriminalu i korupciji, ali i o sudskim postupcima u toj oblasti.

Medijacija je bila neuspešna, stranke se nisu izmirile. Sudija je uz javno izvinjenje tražila da se i svi njeni podaci obrišu sa sajta KRIK-a, pa i iz baze o imovini sudija. Urednik KRIK-a to nije prihvatio, jer ono što važi za 50 drugih sudija, važi i za sudiju Đorđević, koja ih je jedina tužila. Budući da je ovo prvi put da viokopozicionirana sudija tuži novinare, advokatica tuženih napominje da je ovo jedinstven slučaj.

„Svakako ima efekat i na druge novinare koji će se baviti ovom za nas jako značajnom temom. Ne možemo isključiti kao efekat pitanje samocenzure, što je jedan od najopasnijih sredstava kada se govori o suzbijanju slobode izražavanja“, smatra advokatica KRIK-a Kruna Savović.

KRIK je u bazi podataka „Prosudi ko sudi“ objavio podatke o profesionalnom napredovanju i sudijskim funkcijama Dušanke Đorđević, zatim kako je vodila sudske postupke i koliko nekretnina ima zajedno sa suprugom. Zato, traži po deset meseci zatvora za novinare KRIK-a ali i čak dve godine zabrane rada.

„Oni se brane, znači oni ne napadaju novinare, slobodu medija i tako dalje. Naprotiv oni se brane. Bili su prinuđeni da pokrenu ove postupke zato što su oni napadnuti od strane medija na nezakonit način i na jedini legitam način su odlučili da zaštite svoja prava“, rekla je advokatica sudije i njenog supruga Valentina Đurđević.

Brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja ovakvu tužbu ocenjuju kao pritisak na medije, zastrašivanje i ućutkivanje.

Izvor: N1, Ana Novaković

Medija centar Beograd/12. 6. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.