Nemački mediji: Na Kosovu vrhunac napetosti
Foto: Printscreen YT/Kosovo Online

Nemački mediji: Na Kosovu vrhunac napetosti

Listovi na nemačkom jeziku odreda prenose vesti o krvavom okršaju naoružanih ljudi i kosovske policije. Ocenjuje se da je ovo vrhunac napetosti poslednjih meseci i najžešći sukob poslednjih godina, prenosi DW.

„Nakon ubistva jednog kosovskog policajca od strane maskiranih nasilnika na severu Kosova preti nova eskalacija nakon nekoliko mirnih sedmica“, piše Frankfurter algemajne cajtung, prenosi DW.

List navodi ono što je poznato o razmeni vatre kod Banjske na severu Kosova, kao i ocenu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je u pitanju „terorizam“. List je otišao u štampu pre konferencije za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Atmosfera na severu Kosova koji mahom nastanjuju Srbi već je bila opet napeta nakon što je kosovska policija prošle srede uhapsila trojicu Srba kojima se prebacuje da su odgovorni za ratne zločine nad albanskim civilima“, podseća frankfurtski list.

„Hapšenja su dovela do snažne reakcije srpskih vlasti“, dodaje se, i navodi da je Vučić optužio Prištinu da hapsi nevine ljude po etničkom principu i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

„Sada je jedan kosovski diplomata ocenio da je zamisliva veza između tih hapšenja i oružano napada na policajce nekoliko dana kasnije“, zaključuje se u izveštaju Frankfurter algemajne cajtunga.

I švajcarski Noje cirher cajtung ocenjuje da je konflikt na severu Kosova „dostigao novi opasni stepen eskalacije“.

Taj list je dočekao i Vučićevu konferenciju i zabeležio: „Nije iznenađujuće što je srpski predsednik Aleksandar Vučić u nedelju uveče prebacio odgovornost na kosovsku stranu. Ne želi da pravda ubistvo, rekao je Vučić, ali srpsko stanovništvo se buni jer ne može više da podnese Kurtijev teror.“

Ciriški list podseća na sukobe na Severu, bojkot izbora, hapšenja, na pokušaje i pritiske EU da posreduje, posebno nakon početka ruske agresije u Ukrajini. Međutim, uprkos dogovorima iz Brisela i Ohrida ove godine, ništa se nije promenilo.

„Sprovođenje plana ne mrda sa mrtve tačke i zato što kosovski premijer Kurti i srpski predsednik Vučić gaje duboko nepoverenje jedan prema drugom“, piše list, i podseća da je u poslednje vreme posebno Kurti pod pritiskom jer ne želi da pokrene formiranje Zajednice srpskih opština.

O sukobu piše u kelnski Štat ancajger pod naslovom: „Naoružana trupa prodrla na Kosovo“. Događaji od nedelje ocenjuju se kao „najteži incidenti u napetom odnosu Kosova i Srbije poslednjih godina“.

Tabloid Bild na svom portalu pisao je o „terorističkom napadu“. „Ako situacija dalje ovako eskalira, onda je to nova dimenzija nasilja sa Zapadnog Balkana“.

Izvor: N1

Medija centar Beograd/25. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.