MIŠLJENJA I KOMENTARI

MITOLOGIJA EKONOMSKOG PARTNERSTVA SRBIJE I RUSIJE
Foto: Corax za Medija Centar Beograd

MITOLOGIJA EKONOMSKOG PARTNERSTVA SRBIJE I RUSIJE

Za Medija centar piše: Milan Radić/15. april 2021.

Ministar  inostranih poslova Srbije  Nikola Selaković, 13. marta, u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom , izjavio je, kako prenose mediji, da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, održavajući na taj način kod domaće javnosti mitologiju ekonomskog partnerstva Srbije i Rusije, po kojoj je Rusija najveći ekonomski partner Srbije.Sve to, dakako, kao uvertira uoči Selakovićeve posete  Rusiji, odnosno Lavrovu 16. aprila.

Naravno, to  u potpunosti ne odgovara istini ali ne čudi, jer kako je pojasnio profesor dr Jovan Teokarević na video konferenciji ,, Sigurnost izbora-strano mešanje u izborni proces“, koju je sjajno  organizovao beogradski  Medija centar, „u Srbiji je stvoreno tržište za prorusku politiku“. Dodao bih još i pre Vučića.

Dobri poznavaoci ruske politike kažu da su ruske investicije isključivo u svrhu javnog i tajnog uticaja nad Srbijom od čega srpski narod i nema baš neke velike koristi.

Pitanje je,dakle, zašto Rusi dobijaju toliku podršku kad nikad do kraja ne ispune svoja obećanja, već se ispostavi da izvoze popriličnu korupciju i ucene koje su protiv interesa srpskog naroda i države. Nastranu  kovid diplomatija Rusije, koja je dobila pozitivne reakcije u Srbiji.

Da li ruske akcije u Srbiji predstavljaju demonstraciju meke moći pod okriljem, recimo, humanitarne pomoći,koja je često maskirana kao humanitarna, a u stvari je vojna, kao ruski centar u Nišu ili predstavništvo ruskog ministarstva odbrane u Ministarstvu odbrane Srbije gde će  osoblje imati diplomatski status? Posebno pitanje je, ako već mora i postoji dogovor za to,zašto predstavništvo  nije u sklopu ruske ambasade u Beogradu?!!?

Kako se onda održava mit u narodu Srbije da je Rusija najveći ekonomski partner Srbije? Da li izjavama poput Selakovićeve, Dačićeve, ruskog tajkuna i  ministra u Vladi Srbije  Nenada Popovića, mnogobrojnih  proruskih lobista u Srbiji ili nekih drugih?!

Čak je i bivši ruski ambasador u Beogradu  Aleksandar Čepurin , ako je verovati medijima u Srbiji, svojevremeno izjavio , ono što srpski ministri ne smeju ili ne žele, da je EU najbolji partner Srbije dok je Rusija na trećem mestu u robnoj razmeni.

Eksperti su već utvrdili da je energetska politika u Srbiji  i upotreba Srbije  kao instrumenta spoljne politike protiv Zapada u središtu pažnje  Rusije, dok trgovina i posebno investicije imaju manji prioritet.

U okviru tekućeg procesa evrointegracija Srbije koje su sada poprilično usporene, EU se usredsredila  na  pomoć i povećanje investicija ,na pitanje ljudskih prava-slobode govora i medijskih sloboda, funkcionisanje parlamenta Srbije u kojem nema opozicije, i legitimitet tog tela koji osporavaju opozicione stranke.Prigovor Srbiji je dat i zbog neusklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom  politikom EU budući da ima najnižu stopu usklađenosti u regionu.Posebne primedbe Srbiji su date zbog napada na novinare i organizacije civilnog društva i odsustva primene institucionalnih mehanizama za njihovu zaštitu.

Pozdravljen je ekonomski napredak Srbije kao i učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom kao i opredeljenost Srbije za EU kao strateškom cilju prema kome se u poslednje vreme usporeno kreće.

Inače Evropska unija je najveći pojedinačni ulagač u srpsku privredu što,na primer,ministar inostranih poslova Selaković i pojedini ministri  diskretno prećutkuju, valjda da se Rusija ne bi naljutila.

Evropska unija je najveći pojedinačni investitor srpske privrede, vršeći približno 80% svih direktnih stranih ulaganja u zemlju u 2016. i oko 85% direktnih stranih ulaganja u prvoj polovini 2017. (prema podacima Narodne banke Srbije). Prema podacima iz  2019. godine, 63 % ukupne trgovine Srbije  obavljeno je sa Evropskom unijom. Rusija i Kina su na znatno nižim trgovinskim nivoima-deset puta niže od trgovine između Srbije i EU.

Činjenice su i da su ruske investicije veće u Hrvatskoj, kao i da je  Slovenija na ekonomskom planu mnogo važnija Rusiji nego „bratska“ Srbija.

U Srbiji pa i u Vladi Srbije neki se kunu u Rusiju a neki poluglasno govore da je Rusija tu zbog svojih interesa.

Ima tu i do kraja poprilično nejasnih stvari, ali ono što je svakako jasno i vidljivo jeste da, uprkos propagandi domaćih rusofila i ruskih lobista,većina onih koji žele da žive van Srbije želi na Zapad a ne na Istok, od studenata do umetnika , radnika itd.

Naravno, treba biti korektan pa reći da je EU zakazala u kovid diplomatiji svojom  neodlučnošću i sporim donošenjem odluka na ovom polju, bar  kada su u pitanju njihove vakcine za zemlje Zapadnog Balkana.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.