Medijska nagrada – Kosovo i Srbija

Medijska nagrada – Kosovo i Srbija

Poziv za prijavljivanje  

Uvod 

Dosta toga što je u medijima u Srbiji i na Kosovu objavljeno o „drugoj strani“ u velikoj  je meri negativno. Priče o svakodnevnom životu i mirnom suživotu ostaju neispričane.  Za dve susedne nacije, nastavak narativa koji razdvaja samo reprodukuje i jača  trenutne negativne percepcije i predrasude. Mnoge priče izvan ovog  prevladavajućeg narativa, dobijaju malo pažnje. 

Inicijativa za mirne promene (PCi) je, kao deo projekta koji finansira Vlada Ujedinjenog  Kraljevstva, naručila istraživačku studiju koju je realizovao IPSOS Strategic Marketing o „Razumevanju podeljenih narativa - Analiza medija u Srbiji i na Kosovu“ (Link studije).  Ova analiza je pokazala da mediji u Srbiji i na Kosovu „zaista doprinose jačanju  osećanja „drugosti“ (različitosti) ova dva eniteta“. 

Da bi se suprotstavio ovim trendovima, PCi pokreće nagradu kojom će odati priznanje i nagraditi medijski sadržaj koji nudi drugačiju sliku o svakodnevnoj stvarnosti života u  Srbiji i na Kosovu. Ovom nagradom odaće se priznanje i nagraditi kako novinari tako i  medijske kuće. 

Medijska nagrada 

Cilj 

Cilj Medijske nagrade je da promoviše i nagradi medijske sadržaje sa Kosova i iz Srbije  koji istražuju teme koje se odnose na suživot zajednica. 

Teme 

Medijskom nagradom će se odati priznanje i nagraditi izvanredan medijski sadržaj koji  istražuje jednu ili kombinaciju sledećih tema: 

 • Multietnički suživot 

Uprkos trenutnom novinarskom trendu na Kosovu i u Srbiji da se da crno-beli prikaz  života „druge strane“, život nudi brojne nijanse ne samo sive, već i paletu boja koje  dokazuju da je multietnički suživot ne samo moguć, već je i stvarnost. 

 • Svakodnevna stvarnost života određene zajednice na određenom mestu.  U medijima je, biti manjinska zajednica, implicitno prikazano kao minus, ali da li je to  zapravo tako? Da li manjinska zajednica može da prosperira i napreduje među  „drugom“ većinom? 

 • Zajedničke karakteristike svakodnevnog života zajednica u Srbiji i na Kosovu Prečesto se problemi jedne zajednice prikazuju kao njima osobeni i za njih se često  okrivljuje „druga strana“. U stvarnosti, većina problema sa kojima se suočavaju obe  zajednice su zapravo isti: pandemija kovida-19, loše javne usluge, nezaposlenost,  nesigurnost posla, itd. Isticanje zajedničkih karakteristika svakodnevnog života  pomaže u promeni ukorenjene negativne percepcije o „drugom“.

Formati 

Nadovezujući se na specifični cilj, nastojimo da nagradimo medijski sadržaj u sledećim  formatima: 

• Audio-vizuelni (uključujući, ali ne ograničavajući se na TV priloge,  dokumentarne filmove, video-zapise na društvenim mrežama, radio priloge,  podkaste, intervjue). 

• Pisani (Uključujući, ali ne ograničavajući se na novinske članke, članke u  časopisima, veb-vesti, veb-priče, priče na internet portalima, lične priče i  blogove, priče na društvenim mrežama). 

Nagrada 

Žiri će odabrati po jednu pobedničku priču iz svake kategorije formata. 

Nagradna  

kategorija

 

Novinarska  nagrada 

(albanski  

jezik)

Novinarska  nagrada  

(srpski  

jezik)

Nagrada  za 

medijske  

kuće 

(albanski  

jezik)

Nagrada  za  

medijske  

kuće 

(srpski  

jezik)

Audio-vizualni  format

1.  

nagrada

€1,000 

€1,000 

€1,000 

€1,000

Pisani format 

1.  

nagrada

€1,000 

€1,000 

€1,000 

€1,000

           

Audio-vizualni  format

2.  

nagrada

€500 

€500 

N/P 

N/P

Pisani format 

2.  

nagrada

€500 

€500 

N/P 

N/P

           

Audio-vizualni  format

3.  

nagrada

€300 

€300 

N/P 

N/P

Pisani format 

3.  

nagrada

€300 

€300 

N/P 

N/P

 

Pravo na učešće na konkursu 

Konkurs za medijsku nagradu otvoren je za sve medijske kuće (TV, radio, veb). Pravo  prijavljivanja imaju novinari, predstavnici medija, organizacije i/ili nezavisni pojedinci  koji su autori sadržaja koji govore o temama nagrade, a koji su objavljeni u priznatim  medijima (ne samo na ličnoj internet stranici pojedinca, nalogu na društvenim  mrežama, blogu, itd.) u periodu obuhvaćenom nagradom (od 15. avgusta 2020. do  15. avgusta 2021).

Dostavljeni sadržaj mora: 

• predstavljati samo medijski sadržaj koji je objavljen pre slanja prijave za konkurs;

• da je napisan i objavljen na albanskom i/ili srpskom jeziku; 

• govoriti o pričama koje se odnose na Srbiju i/ili Kosovo; 

• da je objavljen u periodu od 15. avgusta 2020. do 15. avgusta 2021. 

Proces prijavljivanja  

Sve prijave za konkurs moraju biti podnete korišćenjem onlajn prijavnog obrasca: link  je ovde

Rok za prijavljivanje je 16. avgust 2021. Za svako pitanje koje imate u vezi nagrade obratite nam se na media.award@peacefulchange.org.  

Kriterijumi za izbor 

Žiri za dodeljivanje nagrada će izabrati dobitnike na osnovu sledećih kriterijuma:

• Relevantnost teme. 

• Stil i kvalitet. 

• Osobenost (jedinstvenost). 

• Obrađena problematika. 

• Glas ljudi. 

Dozvola za ponovno emitovanje i/ili ponovno objavljivanje 

Svi podnosioci prijave moraju dati svoju saglasnost da se njihov medijski sadržaj  ponovo podeli na drugim veb-sajtovima i/ili u drugim medijima. 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.