Manastir Dečani upozorava na dezinformacije i demantuje prištinske medije
Foto: Sehida, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Manastir Dečani upozorava na dezinformacije i demantuje prištinske medije

Manastir Dečani objavio je na svom Tviter nalogu na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.

Iz Manastira Dečani ističu da su međunarodni predstavnici potvrdili da je Kosovska policija tokom pretresa manastira pronašla oružje samo u vozilima kojima je naoružana grupa probila zaključanu kapiju i upala u portu manastira.

„Oružje nije pronađeno u samom manastiru i njegovim prostorijama. Crkva nema nikakve veze sa ovim tragičnim događajem, a monasi i vernici su uhvaćeni u unakrsnoj vatri“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da zlonamerni napadi i širenje lažnih vesti na društvenim mrežama na Kosovu, kojima se targetiraju Crkva, monaštvo, kao i vernici u manastiru Banjska, ne doprinose miru već samo eskalaciji međuetničkih tenzija.

Iz manastira Dečani su ponovili da je naoružana grupa na silu upala u prostor manastira, bežeći od Kosovske policije, odakle im je i pružila oružani otpor.

Dodaju i da su neki prištinski mediji danas objavili fotografiju monaha Srpske pravoslavne crkve ispred policijske stanice u Prištini.

Objašnjavaju da prisustvo monaha nema veze sa jučerašnjim događajima, već da su tu bili kako bi predali dokumentaciju u saradnji s Oebsom.

Izvor: N1

Medija centar Beograd/25. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.