Mala i srednja preduzeća kao ključ privrednog razvoja opštine Paraćin

Mala i srednja preduzeća kao ključ privrednog razvoja opštine Paraćin

U prethodnoj godini mala i srednja preduzeća na teritoriji opštine Paraćin zaposlila su 320 novih radnika, dok je ukupan broj novozaposlenih, u ovom sektoru, u prethodnih sedmanest godina oko 2.700 - rezultati su istraživanja o efektima zapošljavanja koje je sprovelo udruženja preduzetnika iz Paraćina uz podršku Opštine Paraćin i Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koje je danas u beogradskom Medija centru prezentovao predsednik opštine Saša Paunović.

Prema podacima iz avgusta ove godine, u opštini Paraćin trenutno živi sedam hiljadadevetsta nezaposlenih. Većinu njih čine bivši radnici staklare, štofare i cementare, nekadašnjih giganata koji nisu uspeli da se snađu tokom tranzicionog perioda, a koja su, svojevremeno, zbirno zapošljavali više od devet hiljada ljudi.

Krah ove tri firme, prema oceni predsednika opštine Saše Paunovića, glavni je uzrok velikog broja nezaposlenih u Paraćinu.

“Paraćin, prema popisu iz 2011. godine ima pedesetčetiri hiljade stanovnika, stoga je jasno da kad u nekoliko godina dobijete toliki broj nezaposlenih, to predstavlja dramatičan udar.”

Govoreći o efektima stranih investicija, Paunović je naveo podatak da je opština Paraćin, prema zvaničnim statistikama od 2000-2012.godine, na šesnaestom mestu u Srbiji po iznosu stranih investicija po glavi stanovnika. Tako visoko mesto, međutim, nije umanjilo broj nezaposlenih u Paraćinu, jer su te strane investicije uglavnom stizale u postojeće kompanije.

“Nisu strane investicije nešto što je obavezno uspešno i nešto što donosi novo zapošljavanje. U našem primeru to je bio uzrok smanjenog broja zaposlenih u Paraćinu, odnosno zamene rada novim tehnologijama”, ističe Paunović, iznoseći i podatak da je u Paraćinu hiljadudvesta manje ljudi bez posla u odnosu na 2013. godinu, kad je dostignut maksimum nezaposlenosti. Kao najzaslužnije za taj pozitivan trend označio je sektor malih i srednjih preduzeća.

“U poslednje četiri godine od kad pada nezaposlenost, a raste zaposlenost u našoj opštini, izdate su pedesetdve građevinske dozvole, za ukupno tridesettri hiljade kvadrata poslovnog i proizvodnog prostora. Prema podaci Republičkog zavoda za statistiku, šest sotina je zaposlenih više, u odnosu na ranije stanje.”

On je naveo da nije dobro što mala i srednja preduzeća ne dobijaju subvencije kao što ih dobijaju strani investitori, iako zapošljavaju ljude, a novac zadržavaju u Srbiji, za razliku od stranih ulagača.

“Smatramo da bi trebalo razmotriti da se politika podsticanja, ako se već opredeljujemo za nju, usmeri i na one koji investiraju, a kojima se ne pomaže u dovoljnoj meri. Smatramo da velike strane investicije ne znače nužno novo zapošljavanje, one ne moraju uvek da budu bolje od investicija malih i srednjih preduzeća u efektu zapošljavanja”, rekao je Paunović i zaključio da je pogrešno promovisati samo strane investicije, a zanemarivati lokalne i regionalne, manje firme, jer su one nosioci zapošljavanja.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.