List Danas nije prekršio Kodeks novinara

List Danas nije prekršio Kodeks novinara

Odluka Saveta za štampu u slučaju Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, protiv dnevnog lista Danas

Na osnovu članova 19 i 21 Statuta Saveta za štampu i članova 15 i 16 Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Dragan Đorđević, Vlado Mareš, Tamara Skrozza, Zlatko Čobović, Ljiljana Smajlović, Zorica Višnjić, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević i Olivera Milošević, na sednici održanoj 28. 1. 2021. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

Tekstom „Naprednjaci, sprečimo sramotu u najavi“, objavljenim 3. decembra 2020. godine, dnevni list Danas nije prekršio Kodeks novinara Srbije.

Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

OBRAZLOŽENJE

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, podneo je žalbu verujući da je spornim tekstom prekršen Kodeks novinara u delu novinarska pažnja, „jer diskriminiše na osnovu seksualne orijentacije“. „Krajem novembra ministarka Gordana Čomić je najavila Zakon o istopolnom partnerstvu, što je bio povod ovom tekstu i autor tekst istopolno partnerstvo stavlja u kontekst ‘zajedničkog poniženja’, ‘gaženje javnog morala’, ‘urušavanje dostojanstva’, ‘zlo i sramotu’ i poziva da se zajedno sa naprednjacima predupredi, što možemo smatrati i pretnjom LGBT populaciji. Takođe, tekst je manipulativan i ima za cilj da zastraši lažima kao što je ‘hoće li država oduzetu decu dodeljivati istopolnim partnerima?“, istaknuto je u žalbi.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, u odgovoru na žalbu naveo je da „tekstom koji je izašao na stranama Dijalog, gde objavljujemo polemičke i autorske tekstove koji nisu nužno stav redakcije, a uz jasnu naznaku da je u pitanju lični stav potpredsednika političke organizacije Dveri, nije prekršen Kodeks novinara Srbije u delu novinarska pažnja i da tekst ne diskriminiše na osnovu seksualne orijentacije“. Naglasio je da ljudi imaju pravo da misle da je neki zakon loš, pa i da je najava nekog zakona loša, mogu da neki zakon doživljavaju kao sramotu u skladu sa svojim uverenjima, kao i u političkoj borbi. Autor smatra da nije normalno da se država protiv bele kuge bori ovakvim zakonima, što je njegovo legitimno pravo, i poziva političare vlasti da takav zakon ne podrže. Dodao je i da je Danas iste nedelje objavio reakciju Udruženja građana „Da se zna“ kao polemiku sa ličnim stavom Milovana Jakovljevića, te da bi objavio i reagovanje žalioca da ga je poslao redakciji.

Članovi Komisije za žalbe su ocenili da je Danas u rubrici, u kojoj se inače objavljuju stavovi i mišljenja, objavio i negativno mišljenje o zakonu o istopolnim zajednicama, koji treba da bude usvojen ove godine. Tekst ne vređa LGBT+ osobe, ne diskriminiše ih, niti ima elemenata govora mržnje u odnosu na njih. Autor teksta, potpredsednik političke organizacije Dveri, izneo je svoje mišljenje o usvajanju tog zakona, na koje ima pravo, ma koliko to mišljenje nekome nije prihvatljivo. Pravo da saopšti svoje mišljenje ima i kada misli da ovaj zakon predstavlja „gaženje javnog morala“, da je „zlo i sramota“ i „zajedničko poniženje“, jer iznosi vrednosne sudove u skladu sa svojim opredeljenjem. Reč je o zakonu koji izaziva vrlo oprečna mišljenja u javnosti i mediji treba u ovakvim slučajevima da otvore prostor za debatu. Podnosilac žalbe je mogao da zatraži od redakcije da objave njegovo reagovanje na sporni tekst i da svojim argumentima doprinese javnoj polemici.

Za ovakvu odluku glasalo je osam članova Komisije, dok je jedna članica bila protiv. Ona je istakla da su, bez obzira na slobodu govora i pravo svakoga da izrazi svoj stav, u tekstu upotrebljene kvalifikacije koje su suprotne odredbama Kodeksa o kulturi i etici javne reči, kao i o zabrani diskriminacije.

Predsedavajući, Beograd, 28. 1. 2021.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.