Lice(REM)no
Foto: Logo

Lice(REM)no

Licemerje koje pokazuje Regulatorna služba za elektronske medije (REM) kada pokreće nadzor nad tri televizije koje se emituju samo preko pojedinih kablovskih operatera, dok sa druge strane propušta sve one, blago je reći, nepravilnosti na šest televizija sa nacionalnom frekvencijom, ne treba uopšte da nas čudi i zabrinjava.

Naprotiv, moglo bi se pohvaliti to što se REM budi iz zimskog sna, konačno počinje da radi svoj posao i prati program elektronskih medija, ako želimo da optimističnije sagledamo stvari.

Ipak, nije jasno još do kraja koji je to posao REM radio kada je, kako je saopštio Savet REM-a, utvrdio da postoje brojne nepravilnosti u emisiji Mentalno razgibavanje na televiziji Nova S, jer javnosti nije saopšteno koje su predmetne nepravilnosti. REM je to iskoristio kao povod za žalbu regulatornom telu Luksemburga, pod čiju nadležnost Nova S spada, ali i za pokretanje nadzora nad televizijama N1, Nova S i Al Jazeera, koje se emituju u Srbiji putem kabla, takođe kao prekogranične televizije.

Kao jedno od obrazloženja za pokretanje nadzora, REM je naveo i da ove tri televizije imaju značajnu gledanost, što ih svrstava u red važnih, pored nacionalnih emitera.

Zanimljivo je, pak, što REM ne razmatra da li bi možda neka od ove tri televizije mogla da dobije nacionalnu frekvenciju. Ili da budemo ludo optimistični pa da pomislimo da je to sledeći korak REM-a sada kada je odlučio da radi svoj posao. Ako je to slučaj i REM se zaista probudio iz zimskog sna, onda bi ipak prioritet, u skladu sa njihovim zakonskim obavezama i nadležnostima, trebalo da bude nadzor nad programom televizija sa nacionalnom frekvencijom – RTS 1 i 2, TV Prva, TV B92, TV Pink i TV Happy. Ove poslednje dve posebno.

Ako bi ovako revnosno, kao što je pokrenuo nadzor nad prekograničnim televizijama, REM nadgledao one unutar svojih granica nadležnosti, recimo ružičastu i srećnu televiziju, verovatno bi vrlo brzo mogao da vidi da tu ništa nije tako ružičasto, ni tako srećno. Mogao bi da vidi bezbroj osnova za oduzimanje dozvola za emitovanje, te se onda zaista i možemo nadati da će se lista nacionalnih emitera izmeniti i doneti neki novi program.

A možda REM nema potrebu da vrši dodatnu kontrolu nad nacionalnim televizijama, mimo one koja već postoji – kontrole vlasti nad medijima i nad istim tim REM-om.

Redakcijski komentar/Izvor: Danas

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.