Kako ruski mediji izveštavaju o situaciji na Kosovu?
Foto: Printscreen Kosovo Online

Kako ruski mediji izveštavaju o situaciji na Kosovu?

Ubistvo i ranjavanje pripadnika kosovske policije u napadu koji se dogodio u noći sa subote na nedelju izazvalo je veliku pažnju ruskih medija.

RIA Novosti pišu kako je „premijer samoproglašene Republike Kosovo Albin Kurti rekao je da je policija pronašla i opkolila 30 naoružanih muškaraca za koje se sumnja da su tokom noći napali policajce, te da je od njih je zatraženo da se predaju“.

RIA citira kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je navelo da su „oko 2.40 sati (3.40 po moskovskom vremenu) na mostu kod sela Bansko, dva kamiona bez registarskih tablica blokirala ulaz. Na policajce koji su tamo upućeni pucali su nepoznati napadači, koji su, kako se izveštava, koristili ručne granate i bacače granata.

Dva člana kosovske policije su ranjena i prebačena su u bolnicu u Kosovsku Mitrovicu, jedan od njih je umro.

„Najmanje 30 teško naoružanih ljudi okruženo je našim snagama, apelujem na njih da se predaju. Ovo su oni koji su napali našu policiju. Izvršitelji i oni koji su dali naređenja biće pritvoreni i kažnjeni“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Prištini.

Ruski medij napominje da su i Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani ranije su na društvenim mrežama optužili navodno „srpske kriminalne grupe“ za napad na policajce.

Ruska Gazeta piše da suvlasti kosovskih Albanaca zatvorile ulaz na sever pokrajine preko kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak.

„Preko kontrolnog punkta Jarinje, prema zvanično nepotvrđenim informacijama, nije dozvoljen ulazak na Kosovo, piše Gazeta.

Ovaj ruski medij podseća na izjavu Aleksandra Vučića od 14. septembra da su njegove konsultacije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu propale.

Ranije je, ukazuje Gazeta, na Kosovu Vučiću prećeno hapšenjem.

Komersant piše da su u noći 24. septembra nepoznate osobe pucale su na kosovsku policiju na severu pokrajine.

„U selu Banjska, nedaleko od grada Leposavića, napadnute su kosovske policijske snage, od čega je jedan kosovski policajac ubijen, a drugi povređen. U ovom trenutku, granatiranje naše policije iz vatrenog oružja raznih kalibara se nastavlja.

Napadači su maskirani profesionalci i naoružani teškim naoružanjem“, citira Komersant Kurtijevu objavu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Takođe prenose i izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani koja je okrivio Srbiju za pucnjavu. Prema njenim rečima, kosovske vlasti smatraju da je incident „otvorena agresija Srbije na Kosovo“. Srpska strana još uvek nije komentarisala tu informaciju, ukazuje Komersant.

Ruski portal Profilj ukazuje n izjavu Kurtija da „organizovani kriminal, uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda, napada našu zemlju“.

Predsednik Srbije, podseća ovaj portal, je ranije izrazio mišljenje da Kosovo traži sukob između NATO-a i Beograda. On je rekao da se njegova zemlja ponašala nežno, što nije smatrao slabošću, već da je to odgovornost i ozbiljnost.

Izvor: Danas

Medija centar Beograd/24. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.