Jovanović: Presuda za paljenje kuće je vesnik slobode medija u Srbiji
Foto: Printscreen (Al Jazeera Balkans)

Jovanović: Presuda za paljenje kuće je vesnik slobode medija u Srbiji

Reakcije na presudu bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinaru

Novinar portala Žig Info Milan Jovanović izjavio je danas da je kazna bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja njegove kuće „vesnik slobode medija u Srbiji“.

„Prihvatam da budem žrtva ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno, u boljim uslovima i bez strepnje“, izjavio je Jovanović ispred Palate pravde.

Prema njegovim rečima, ko zna kako bi se razrešio taj slučaj da on nije bio u centru pažnje novinara Srbije i Evrope.

On je istakao da je veoma zahvalan novinarima na podršci koju su mu pružali, kao i donatorima koji su pomogli da obnovi kuću.

Kako je rekao, da nije bilo toga možda bi završio negde ispod mosta.

On je rekao da Simonovića u tom postupku nije zaštitila partijska knjižica Srpske napredne stranke, ali da treba sačekati drugostepeni postupak i da li će kazna biti potvrdjena.

Jovanović je rekao da u svojim izjavama posle glavnih pretresa nije rekao da je Simonović zaštićen u tom postupku, kako je to mislio sudija Slavko Žugić, što je imao za primedbu kada je sapštavao presudu.

„Nisam mislio da je zaštićen u ovom postupku, već ranije, kada sam podnosio brojne krivične prijave za malverzacije protiv Simonovića ali one nisu procesuirane, već su ostale negde u fioci“, rekao je on.

NUNS, UNS i Radna grupa za bezbednost novinara pozdravili presudu Simonoviću

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da bi trebalo pojačati kazne prvostepeno osudjenima u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i da je on „pobednik“ jer je pokazao kako treba biti novinar.

Bodrožić je novinarima ispred Palate pravde rekao da je Jovanović „odbranio“ profesiju novinara iako je penzionisani policajac, za razliku od nekih koji su, kako je dodao, završili škole a postavljaju naručena pitanja.

On je rekao da se nada da će biti rešen i slučaj novinara portala Žig info Željka Matorčevića, koji se desio mesec dana pre nego što je zapaljena kuća Jovanoviću.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je rekao da je rešavanje slučaja paljenja kuće Milana Jovanovića pokazalo da „država može da zaštiti novinare kada hoće“.

„Ovo je poruka da mi novinari moramo da budemo jedinstveni kako bi se izborili sa pritiscima“, rekao je Radomirović.

Radomirović je pozvao i državu da privede kraju rešavanje slučaja ubistva novinara Milana Pantića, zatražio je da se utvrdi odgovornost za ubistvo 16 radnika RTS u bombardovanju 1999. godine, kao i da se pomogne u istrazi ubijenih srpskih i albanskih novinara na Kosovu.

Radomirović je rekao i da je sudija u slučaju novinara Milana Jovanovića pokazao „šta znači dostojanstvo sudske profesije, koje je neophodno i novinarskoj profesiji“.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao da je ova presuda „najviše što se moglo u ovom trenutku“.

„Možemo biti zadovoljni iako će svi reći da je mogla biti i stroža kazna“, rekao je Matić.

On je rekao i da je postignut „netipičan uspeh za ovakve slučajeve“ navodeći da su policija i tužilaštvo brzo rasvetlili dogadjaj, da je brzo napisana optužnica i počelo sudjenje.

„Jedan od heroja je sudija Slavko Žugić koji se izborio sa opstrukcijom odbrane“, rekao je Matić.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Stevanović: Dobra poruka, ali slaba kazna

Direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović izjavila je danas da je optimistična vest i dobra poruka da je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Ona je na početku zum konferencije „Zaštita slobode govora u pravosudnom sistemu Srbije“, rekla kako, ipak, ostaje razočaranje izrečenom kaznom, koju smatra blagom.

„U ovom slučaju presudu je dobio građanin, a ne novinar koji je stradao zbog onoga što je pisao i radio“, rekla je Stevanović i dodala kako to samo potvrđuje nalaze Fondacije da sudovi u Srbiji potežu za blažim kaznama kada je reč o napadima na novinare.

Tužilac najavio žalbu na visinu kazne

Tužilac Predrag Milovanović koji je postupao u procesu protiv nekadasnjeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, rekao je da danas izrečena kazna od četiri godine i tri meseca zatvora „predstavlja malu pobedu institucija“, ali da treba sačekati da postane pravosnažna.

Milovanović je u izjavi novinarima ispred Palate pravde u Beogradu najavio da će se žaliti na visinu kazne, i da će tražiti da to bude „maksimalnih osam godina“.

On je naglasio da ova kazna treba da bude jedna „odvraćajuća poruka“ da se ovakva krivična dela ne ponavljaju, i da će time doprineti „boljem sutra“.

Sudija Spaso Žugić je rekao da Jovanoviću nije upaljena jakna ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predvidjeno i evropskim konvencijama.

On je rekao da je odbrana sve vreme sprovodila opstrukciju postupka, posle čega su optuženi i većina advokata protestujući napustili sudnicu.

Piše: BETA

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.