Janjić: Mediji moraju biti slobodni, i tačka!
Foto: Medija centar Beograd

Janjić: Mediji moraju biti slobodni, i tačka!

Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, smatra da će Srbija teško ići "velikim koracima ka reformama", kao što je to najavila premijerka i mandatarka nove vlade Ana Brnabić, jer, kako ističe, "mi još nismo napravili vladu, tek imamo mandatara, a da biste pravili velike korake morate prvo imati vladu, pa plan. Dakle ne može se ići tako brzo. Osim toga iskustva su nam prilično loša". Ističe da "mediji moraju biti slobodni, i tačka!"

Janjić smatra da je "prilično tačno" ono što je navedeno u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama - da bez rešavanja pitanja Kosova, ali i pravosuđa i medijskih sloboda, ne može da se napravi napredak.

"To je nama rečeno mnogo puta, to se ponovi svaki put i ode u zapećak", naglašava Janjić i dodaje da čak i rešavanjem pitanja napretka sa Kosovom, "vladavina prava i mediji neće biti skinuti sa dnevnog reda protokom vremena".

"Vladavina prava tj. sudstvo jedni su od najvećih promašaja koalicije DOS (Demokratska opozicija Srbije koja je 2000. godine svrgla bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića), oko toga nisu napravili dogovor. Promenom vlasti nastavilo je da se dodatno sve to urušava, uprkos obećanjima da će se stvari popraviti", kaže Janjić u Danu uživo na TV N1.

"Evo, kada se radi o medijima, imamo vraćanje raznih procesa za ubistva novinara, na primer slučaj (ubijeni novinar i urednik Slavko) Ćuruvija. Tu ne možemo da govorimo o nekoj reformi sudstva i pravosuđa", ističe Janjić.

On dodaje da je "potrebno promeniti ljude".

"Ne mogu da shvatim na osnovu čega javni tužilac nema osnova za pokretanje prijave protiv policije za prijavu sile (na protestima posle junskih izbora) kad su postojali onoliki snimci o policajcima koji šutiraju onog čoveka na ulici", pita Janjić.

On ocenjuje "da bi nešto bilo reformisano mora da bude efikasno", kao i da "stvari moraju da se dese iznutra, tj. u kombinaciji spolja i iznutra".

"Ali, mi ne možemo očekivati pomoć spolja, odnosno iz EU, dok ovde nema volje", naglašava Janjić i dodaje da misli da Unija "neće odustati od medija i vladavine prava, bez obzira koliko je nama dojadilo da to slušamo".

Nemamo vladu, a ipak sve funkcioniše

Na pitanje da prokomentariše jednu od preporuka Evropske komisije iz izveštaja da je u Srbiji neophodan dijalog širokog političkog spektra, Janjić kaže "da parlament ima dvotrećinsku većinu i još nije formirana vlada, što pokazuje odnos prema institucijama i prema vladavini prava".

"Jer, ovo je zemlja u kojoj je prema Ustavu vlada glavna, a ne šef države, ali on određuje šta vlada treba da radi. Sad se pokazuje da i sve funkcioniše i bez vlade. Mi nemamo vladu a nekako sve funkcioniše, zahvaljujući šefu države", kaže Janjić.

"To je pokazatelj prirode sistema koji je ovde uspostavljen. On funkcioniše, ali to nije taj sistem za koji smo se opredelili, već je to predsednički sistem. On nam nije stran. Vlast se uvek selila, bez obzira na ustavna rešenja, tamo gde je najjača politička ličnost, što znači da je vladavina prava u drugom planu", ističe on.

Dodaje da je dijalog uvek dobar i da treba razgovarati sa svima, a ne samo sa onima koji su u parlamentu, ali da vanparlamentarne opozicione stranke moraju da se organizuju i naprave neku mapu puta.

"Dobra slika o stanju u društvu može da se stvori samo kroz razne informacije. Informacije moraju da stignu do najšireg sloja stanovništva. Većina medijskih organizacija se slaže da protok informacija mora biti slobodan, kao i konkurencija, kao i da su predstavnici vlasti dužni da odgovoraraju na pitanja novinara tačno kako oni pitaju", kaže Janjić.

"Mediji treba da budu slobodni, i tačka!", zaključuje Janjić.

Varheljijeva poseta nema prelomni karakter 

Na pitanje da prokomentariše današnju posetu evropskog komesara za proširenje i politiku susedstva Olivera Varheljija Srbiji, on kaže da je to samo "jedna od niz poseta, nema prelomni karakter".

"Ona dolazi nakon izveštaja u kojem je rečeno to što je rečeno, dolazi da proveri i da skrene pažnju šta očekuju, zadovoljni su napretkom sa Kosovom, drugim stvarima nisu, on dolazi to da ponovi, i ja mislim da to treba da shvatimo ozbiljno, jer u suprotnom nećemo napraviti napredak ka EU", smatra Janjić.

Ocenjujući izjavu premijerke Ane Brnabić da ima paušalnih ocena u izveštaju Komisije on kaže da je to isto kao "paušalno dobiti keca iz matematike".

"Nema od toga ništa, to može da služi domaćoj javnosti, ali u suštini ne znači ništa. Nešto kao mrze me profesori", kaže Janjić.

AUTOR: N1 Beograd

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.